– Da kan folk velge å ta ut fridagene som de vil, uavhengig av hvilket livssyn de bekjenner seg til, mener Aale-Hansen.
Høyre er i gang med å utarbeide nytt ideologisk prinsipprogram, og programsekretariatet vil få i gang diskusjoner rundt ulike tema og samfunnsspørsmål. På en programblogg for Høyre, tar han til orde for en diskusjon om dagens ordning med offentlige helligdager.

– Unaturlig
I innlegget "Påsken må avvikles" skriver han at dette kan bli et krav, dersom det blir skille mellom kirke og stat.
– Da vil det vel være unaturlig å ha spesielle religiøse helligdager kun av hensyn til én religion. Bør vi i så fall gjøre som franskmenn og amerikanerne – avvikle det meste av slike helligdager, blant annet Kristi himmelfartsdag, pinse og noen av juledagene?, skriver han.
Til Sunnmørsposten utdyper Aale-Hansen at han ønsker å provosere fram en bredere debatt om konsekvenser av et eventuelt skille mellom kirke og stat.
– Et slikt skille vil kunne få flere konsekvenser enn man først tenker på, blant annet i forhold til folks hverdag, sier Aale-Hansen.

Fordeler
Selv ser han flere fordeler ved å avskaffe helligdagene.
– Det vil være uttrykk for en større respekt for mangfoldet i dette landet, og integrering av minoriteter. Større individuell frihet, mindre trafikkpress på de store utfartsdagene i påsken og flere virkedager for næringslivet, er andre momenter han trekker fram.
Men han ser også problemer med å avskaffe de religiøse helligdagene, ikke minst i forhold til viktigheten av å bevare en felles tradisjon og kultur.
– På det realpolitiske og praktiske plan er det nok mye som taler for at dette ikke vil skje i umiddelbar framtid, innrømmer han. (©NTB)