Av TROND A. STEINSET / TERJE OLAV RUNDTOM/ SSB

Fjellhyttene utgjorde nesten halvparten av alle hyttene som ble omsatt i fritt salg i landet vårt i fireårsperioden 2014–2017. Gjennomsnittsprisen for fjellhytter var 1,7 millioner kroner i denne perioden.

I likhet med de fleste av fjellhyttekommunene som ligger høyt oppe på prislista, har både Hol og Øyer etablerte hytteområder og populære skianlegg. I Hol finner vi Geilo skisenter og i Øyer ligger Hafjell alpinsenter.

Nabokommunene til Hol og Øyer har et helt annet prisnivå. I både Ål i Hallingdal og Nore og Uvdal var gjennomsnittlig kjøpesum det halve. Det samme var tilfellet i Øyers nabokommuner Lillehammer og Gausdal.

Hol hadde flest hyttesalg til over 5 millioner

Hol og Øyer hadde også flest omsatte hytter til over 5 millioner kroner i fireårsperioden 2014–2017. I Hol skiftet 130 hytter i denne prisklassen eier. I gjennomsnitt kostet disse hyttene 8,0 millioner kroner.

Også for hytter i prisklassen mellom 2,5 og 5 millioner kroner var Hol på topp med 470 omsetninger i perioden.

Flest kjøpte hytte i Trysil og Ringsaker

Hedmarkskommunene Trysil og Ringsaker topper listen over antall solgte hytter i fireårsperioden med henholdsvis 1 400 og 1 300. Begge ligger et stykke under toppen av lista over de dyreste fjellhyttekommunene.

I Ringsaker finner vi det populære hytteområdet Sjusjøen. Hele 60 prosent av omsetningene i denne kommunen var hytter på festet tomt. Ringsaker og Trysil er også de kommunene i Norge som har flest fritidsbygninger.

Mange hytter til under 1 million

Av de i alt 25 000 fjellhyttene som ble omsatt i fritt salg i årene 2014–2107, ble nesten 10 000 hytter solgt for under en million kroner.

Knapt 700 hytter kostet mer enn 5 millioner kroner.