Hytta ligger mellom Narvik og Svolvær med utsyn over Vestfjorden.

For Åge Lund og Anne Line Madsen i Halden var det en helt naturlig ting å skaffe seg hytte i Lødingen, 160 mil unna. Sånn kan det gå når man virkelig er glad i et sted.
- Det har seg slik at pappa var fra Lødingen og mamma er fra Halden. De skaffet seg i sin tid også hytte i nord på Fiskøya, og vi bodde på Lødingen da jeg vokste opp, forteller Anne Line. På denne hytta hadde hun som barn mange lykkelige ferier. Og selv om ur-hytta forlengst er solgt har hun den i blodet.
- Jeg er nok nordlending innerst inne, sier Anne Line. For fire år siden tok hun sammen med familien drømmen tilbake.

God delingsmodell
Men det skulle drøye før hennes ønsker skulle bli realisert.
- Broren min bor der, og vi følte at det var viktig å ha han med på planene. Men vi slet en stund med å finne en god modell for eierskapet, forteller Anne Line. Hun betegner avtalen med broren som enkel og ideell. Søskenparet har bygget og eier nå hytta sammen.
- Så lenge vi ikke skal ha hytta er den til hans rådighet, så han får en lokal fordel. Det fine er at han følger opp og ser etter den, noe vi ikke kan gjøre. Når vi ønsker å ta den i bruk sier vi fra i god tid, og den er vår, forteller Anne Line som synes hytta også er en hyggelig ting for slekta å ha sammen, et jevnlig treffsted.

 

Innbydende skiterreng vinterstid.

Der fjell møter hav
Hytta ligger ved Fiskøya nær sjøen i Tjeldsundet på Hinnøya, innerst i Vestfjorden i Lødingen kommune,med en grunn val foran. Her møter familien elementene sommer som vinter, og naturen er rik. Siden fjellet går rett i havet får man begge deler på en gang. Vinterstid bruker familien et flott skiterreng – overstrålt av nordlyset. Om sommeren er nordlandsnettene lyse med turer i fjellet, sjøliv og fiske.

Her lever havørn og nise, og sjømat er det aldri mangel på. Åge liker seg på hytta i nord, selv om det kan være værhardt og stormen kan ule i flere dager. Men plutselig snur været og det er fredfullt havblikk.
- Ingenting slår midnattsol med fersk nytrukket sei med lever på flatbrød med en sjøkald flaske øl, sier Åge, somegenhendig gravde ut og fundamenterte alle hullene for de 24 søylene hytta står på.
- Det har vært veldig hyggelig å bygge ting sammen med hennes familie, både for store og små.

 

Hytta er en Snipen 60 kvadrat, bygget delvis speilvendt.

Snipen seksti kvadrat
Selve hytta er moderne og av enkel standard. Den heter Snipen 60 og er kjøpt som byggesett. Takket være en grei festeavtale og mye
dugnad kom hele prosjektet på bare en halvmillion kroner

- delt på to familier. Hytta har stor vindusflate og terasse mot storhavet i syd, et stort allrom med kjøkken og tre soverom. Det er innlagt strøm men ingen vannforsyning, så eierne har gått for forbrenningstoalett og rensing av gråvann. 

- Det er en god og varm hytte. Vi nyter utsikten utover fjorden, er mye ute i naturen, sommer som vinter og kjeder oss aldri, sier Anne Line og Åge.
Å reise langt er blitt en vane, og en slags meditasjon for hele familien. Ferien starter når de setter seg i syvseteren i Halden. Selve bilturen tar ikke på alvor til før man har passert Lillehammer. Så blir det villere og vakrere for hver kilometer.

 

God tilgang på råvarer for Anne Line.

Flere vil nordover
En betydelig andel kjøpere i lokale fritidsprosjekter i Lødingen kommer fra Østlandet.
- Mange har sterke bånd til regionen og vil bevare disse ved å kjøpe seg fritidsbolig her. Også for folk som bor utlandet er det blitt attraktivt å ha et fritidshus her oppe, forteller Knut Henrik Kantun ved Kanstad Trelast i Lødingen.
Han ser fastlandsforbindelsen til Lofoten og rimelige flyreiser som en viktig stimulans til dette. Han mener også at selv om prisene for tomter er stive etter nordnorsk målestokk er de langt lavere enn i Sør-norge.
Lødingen ligger som en innfallsport til Lofoten og samtidig gunstig til i forhold til Harstad, Narvik, Vesterålen og Svolvær. I Lødingen bygges for tida ut fem fritidsprosjekter, der et av de har har typisk sjø-hus preg.