Værfenomenet La Niña er hovedårsaken til at 2008 vil bli det kjøligste året siden år 2000, sier klimaeksperter fra britiske meteorologisk institutt og East Anglia-universitetet i sitt langtidsvarsel.
Det betyr på ingen måte at faren for globale klimaendringer er over, advarer ekspertene. 2008 vil ligge 0,37 grader over langtidsnormalen, og være varmere enn gjennomsnittet for forrige tiår.
– Det som teller er den underliggende trenden med oppvarming. Perioden 2000 til 2007 var 0,44 grader varmere enn langtidsnormalen, og 0,21 grader over tilsvarende verdier for perioden 1991 til 2000. Oppvarmingen vil skyte fart igjen straks La Niña svekkes, sier professor Cris Folland ved britiske Met Office.
De britiske meteorologene lager sitt langtidsvarsel på grunnlag av en rekke data, blant dem den stadig økende konsentrasjonen av klimagasser i atmosfæren, varierende solaktivitet og naturlige variasjoner i havstrømmer.
Det periodiske værfenomenet La Niña gir en avkjøling av overflatevannet i Stillehavet utenfor kysten av Sør-Amerika, og har store konsekvenser for værmønstre over store deler av kloden. Det motsatte fenomenet El Niño gir en oppvarming av overflatevannet og dermed økte gjennomsnittstemperaturer på jorda. (©NTB)