Lavere nybygging bidrar til å skape raskere balanse mellom tilbud og etterspørsel.. Foto: Tore Bjørnstad

BoligMeteret måler kjøpsplanene for boliger og fritidsboliger hver måned. Den siste målingen viser at interessen for kjøp av fritidsboliger er omtrent på samme nivå som i fjor på dette tidspunktet. Kjøperne regner imidlertid med at hyttekjøpet skal bli relativt sett rimeligere i år enn i fjor. Man forventer prisavslag. 

Av BoligMeteret framgår det at det i januar i år var 7 prosent som ventet at prisene på fritidsboliger ville være høyere om ett år enn nå. 40 prosent ventet at prisene ville være lavere. I mars i fjor var det også et flertall som ventet lavere priser, men forskjellen mellom andelen som venter høyere og lavere priser på fritidsboliger var ikke like stor, framgår det av rapporten fra BoligMeteret. 

Kilde: BoligMeteret™ fra Makrosikt

I og med at fritidsboliger ikke er en nødvendighet for folk flest, vil mange i usikre økonomiske tider utsette planene for hyttekjøp. ”Selv om de kjøper, vil de forsøke å presse prisen ned. Det er ikke vanskelig når tilbudet er så høyt som det er nå”, heter det i BoligMeteret. 

- Når det gjelder hyttemarkedet fanger vi ennå ikke opp situasjonen for kysthyttene. Men en erfaring for Buskeruds del er at vi ser store prisreguleringer for dyre hytter, for eksempel på Geilo. Men når dyre hytter først reguleres ned, blir de også solgt. Folk med grei økonomi vil kunne gjøre gode kjøp, sier adm. dir. Ragnhild Larsen-Nyhus Haaning i EiendomsMegler 1 Nedre Buskerud AS til hytteavisen.no

2700 eiendommer til salgs
Ifølge Makrosikt er det rekordmange fritidsboliger til salgs. Per 5. februar lå 2700 fritidsboliger ute på finn.no. På samme tid i fjor var 2300 eiendommer til salgs. Tilbudet er med andre ord høyt og bidrar til å presse prisene.

 På den positive siden bidrar først og fremst lavere renter, men også stor interesse for å leie fritidsboliger blant nordmenn og utlendinger (særlig dansker). Lavere kurs på norske kroner i forhold til EURO, gjør det mer attraktivt å leie fritidsbolig i Norge. Det gjelder særlig på fjellet. Med gode utleiemuligheter og synkende priser kan kjøp være attraktivt.

Lavere nybygging bidrar også til å skape raskere balanse mellom tilbud og etterspørsel. Fortsatt er det imidlertid flere usolgte nyere fritidsboliger. Det vil ta tid før lavere nybygging slår ut i økte priser.

Gode kjøpsmuligheter
De lavere rentene gjør at kapitalkostnadene ved et kjøp blir lavere. For de som er på jakt etter en hytte med ønsket beliggenhet, vil det kunne dukke opp flere gode kjøpsmuligheter i år. Men når rentene faller vil færre bli nødt til å selge. Dette vil i følge BoligMeteret også bidra til å holde prisene oppe.

Stigende arbeidsledighet og færre inntektsmuligheter kan imidlertid presse flere til å selge utover i 2009 og 2010. I sum regner BoligMeteret og Eiendomsmeger 1 derfor med at det fortsatt vil være mange som ønsker å selge og at det vil være kjøpers marked i år og inn i 2010.