Fra tirsdag 25. september er elgjakta i gang over hele landet – i år også som bjørnejakt i store deler av landet. Inntil tirsdag ettermiddag hadde 6.469 jegere – 6.210 menn og 259 kvinner – registrert seg som lisensjegere med rett til å skyte bjørn i nærmere bestemte områder.
Direktoratet for naturforvaltning (DN) og to rovviltnemnder har gitt fellingstillatelse på til sammen 14 bjørner under lisensjakta, som pågår fra 1. september til 15. oktober. Én bjørn ble skutt i Pasvik i Finnmark den 1. september, og én ble skutt i Tynset kommune i Hedmark den 15. september.

Klagesaker
Lisensjakta på bjørn er omstridt, først og fremst fordi DN og rovviltnemndene har gitt fellingstillatelser til tross for at bestandsmålet for bjørn på langt nær er oppfylt.
Stortinget har fastsatt et bestandsmål på 15 ynglinger, derav tre i Hedmark, fire i Midt-Norge, to i Nordland og til sammen seks i Troms og Finnmark. I 2006 ble det bare registrert tre ynglinger – én i Midt-Norge (rovviltregion 6) og to i Troms og Finnmark (rovviltregion 8).
Norges Naturvernforbund, WWF, Foreningen Våre Rovdyr og Fellesaksjonen for Ulv har klaget på vedtakene om lisensjakt. Klagene er nå til behandling i Miljøverndepartementet.
Avdelingsdirektør Kjersti Gram Andersen sier til NTB at slike klagesaker er høyt prioritert, og at avgjørelser vil bli tatt så raskt som mulig. Men hun kan ikke si når. I mellomtiden gjelder fellingstillatelsene.

Skademotivert felling
DNs vedtak om lisensjakt på bjørn i rovviltregion 5 (Hedmark), region 6 (Midt-Norge) og region 8 (Troms og Finnmark) ble fattet med et brev den 24. august. Der blir lisensfelling definert som «skademotivert felling». Samtidig begrunner DN hvorfor det gis fellingstillatelser selv om bestandsmålet ikke er nådd.
I vedtaket peker direktoratet på at bestandsmålene ikke er nådd i noen av de tre regionene. DN anser likevel ikke at felling av henholdsvis to, tre og fem bjørner i disse områdene «setter bestandens overlevelse i fare», heter det.
I tillegg til DNs vedtak, har rovviltnemnda i region 2 (Buskerud, Telemark, Vestfold og Aust-Agder) gitt tillatelse til felling av én bjørn under lisensjakta. Og rovviltnemnda i region 3 (Oppland) har gitt tillatelse til felling av tre bjørner.

Vassfaret
Naturvernforbundet har klaget på vedtaket for region 2, blant annet med denne begrunnelsen:
«Vi mener at det spesielt i traktene i og rundt Vassfaret må legges vekt på at bjørn kan leve stasjonært. Det knytter seg mye historie til Vassfaret og bjørn. Dessuten ble den siste særnorske bjørnebestanden tatt av dage i samme område. Vassfar-traktene er beviselig godt egnet som leveområde for bjørn.». (©NTB)