Rådet kommer fra interiør-, møbel- og hyttedesigner Halvor Bakke, kjent for sine populære programmer «Eventyrlig oppussing» på TV3. I et intervju med NTB kommer han blant annet med råd til norske hyttebyggere. 

Får inn 7000 søknader

Bakke får rundt 7000 søknader fra hytteeiere som ønsker hjelp til å pusse opp hytta si. Noen ytterst få slipper gjennom og blir «antatt». De fleste andre må ordne fritidsboligen uten eksperthjelp fra Halvor Bakke. Men mange vil nok finne gode tips i hans ferske bok «Lev hyttedrømmen».

I NTBs artikkel, gjengitt i en rekke lokalaviser, har Bakke flere betraktninger rundt hytteeiernes valg og gir råd til de som skal i gang med et prosjekt. Selv har han for eksempel droppet flatskjerm på hytta han har i et skogslandskap på Minnesund og satset på et stort utsiktsvindu.

Slutt å lage sengeplasser til alle

Folk tar ofte ikke hensyn til hvor hytta ligger når de for eksempel velger tabkfarge inne, mener han.

- Hvitmalte tak passer fint på Hankø, men i en skogs- eller fjellhytte vil man ha det lunt, sier han. Derfor har han selv mørkt, malt tak på hytta.

Andre Bakke-tips:

  • Lag en plan når hytta skal pusses opp. Ikke gjør jobben i rykk og napp. Det blir som regel dyrt.
  • Velg et stiluttrykk og hold fast ved det.
  • Hytteinteriøret skal vare en stund. Sats på en klassisk stil. Endringer i interiøret gjøres oftere i hjemmet enn på hytta.
  • En enkel måte å pusse opp på er å gi veggene et strøk interiørbeis. Den eliminerer gulningen og beholder trestrukturen. Taket kan gjerne males.
  • La den neste generasjonen som overtar familiehytta få gjøre den til sin egen.

I intervjuet gir designeksperten også uttrykk for at han synes mange innretter seg med flere sengeplasser enn de bør. De ender opp med små soverom, tett luft og lite skapplass. Bakkes råd er å satse på færre gjester i slengen og hyppigere hytteturer.