Sarpsborg kommune har fått 8oo klager på eiendomsskatten

Utvidelse av eiendomsskatten til å gjelde alle eiendommer innenfor kommunen har rammet 2000 hytteeiere i Sarpsborg. Etter hva Hytteavisen.no er kjent med har det vært en rekke henvendelser fra misfornøyde hytteeiere. 

Les: Gjør helomvending i sak om hytteskatt
 

- Det har åpenbart vært en del unøyaktigheter i noen av takstene, og de fleste av de 800 henvendelsene vi har fått kan føre til redusert takst og redusert eiendomsskatt, sier kemner Håkon Paulsen i Sarpsborg kommune til Hytteavisen.no. I forhold til at kommunen har taksert 25.000 enheter totalt mener Paulsen at tallet er ikke er så avskrekkende.

Rammer to tusen
At hyttas beliggenhet skal være grunnlag for skattesatsen er det mange som ser på som en urettferdig fordelsbehandling av fastboende i forhold til hytteeiere.
- Det er riktig at beliggenhet er en faktor vi tar med i betraktning når verdien fastsettes på fritidsboliger, mens ikke i så stor grad på boliger. Det er åpenbar forskjell på hvordan man bør beregne omsetningsverdien på en stor bedrift og en liten pølsebu, sier Paulsen til Hytteavisen.no. Kommunen har i følge loven rett til å taksere for å komme frem til omsetningsverdien. - Beliggenheten vil i mange tilfeller ha stor betydning, sier Paulsen.

Les: Hytteskatten skaper frustrasjon

Mange unøyaktigheter
- Svært mange av henvendelsene vi har fått på eiendomsskatt går på feil i kvadratmeter, årstall for bygging, standard på uthus, høyde under tak osv. Dette er rene faktafeil, noe som man når som helst kan påpeke, også etter klagefristen, sier kemner Paulsen. Hva angår omsetningsverdien på fritidseiendommer ser ikke Paulsen for seg at forventet prisfall på fritidseiendommer vil påvirke takstene i noen særlig grad.
- Hvis markedet faller vesentlig kan vi kanskje vurdere å justere takstene, det har vi forsåvidt lagt til rette for i våre kalkulasjonsprogrammer. Men siden prisene alltid har steget har dette hittil vært en uaktuell problemstilling, sier Paulsen, som forteller at kommunen nå har engasjert andre takstfolk til arbeidet med å etterkontrollere ca 500 eiendommer.

Les: Hytteeiere raser og fortviler

Landbruk slipper billig
Har man et stort landsted som til forveksling kan ligne på en landbrukseiendom er det mulig å slippe unna med redusert eiendomsskatt ved at man får landstedet definert som landbrukseiendom. Landbruk beskattes nemlig kun for bygninger som benyttes til privat bruk og med 20 % reduksjon i taksten. Driftsbygninger er også fritatt. Loven sier imidlertid at dersom det ligger fritidseiendommer på en landbrukseiendom skal denne takseret fullt ut uten fradrag. Et komplisert lovverk regulerer hva som er å definere som landbruk. En fordel for de som kommer innunder landbruksbegrepet er også at bortfestede tomter ikke beregnes eiendomsskatt av mens man på den annen side kan nekte fester å innløse tomtene. Hytteavisen.no vil følge utviklingen nøye.