Hyttebyggingen steg mer enn noen gang i fjor og endte på 625 000 kvadratmeter nybygg totalt for hele landet. Dette kommer på toppen av en kraftig hyttevekst hvert år de siste 4-5 årene. Den positive trenden gjelder også for Midt-Norge der det nå er registrert over 55 000 hytter og fritidsboliger, skriver adressa.no

Nye hytter og tilbygg

Tall Adresseavisen har samlet inn fra kommunene viser at det er nærmere 8000 flere fritidshus enn det SSB registrerte for ett år siden. Økningen skyldes en storstilt nybygging av hytter, og at mange har omregulert boliger til fritidsformål. I tillegg har kommunene funnet flere tusen fritidshus som ikke har vært registrert verken hos kommunene eller i GAB-registeret.

Åfjord er en av kommunene som har registrert den største økningene i antall fritidsboliger det siste året. Ordfører Oddbjørn Rømma sier at veksten er i tråd med den satsingen kommunen har gjort på hyttebygging.

- Økningen i antall nybygg er formidabel med over 40 i fjor, men det er også langt flere som setter opp tilbygg. De 2-3 siste årene har vi fått 13-14 nye reguleringsplaner for hyttefelt og eiendommer årlig, sier Rømma.

Det er fortsatt Oppdal og Røros som kniver om å være største hyttekommune i Midt-Norge. Det er bygd omlag 200 nye hytter i Oppdal i 2006. Dette plasserer Oppdal blant de tre hurtigst voksende hyttekommunene i landet. Også typiske bykommuner i Trøndelag er store hyttekommuner, som Trondheim med 1387 fritidshus og Verdal med omlag 2000. Men i de siste årene har også kystkommunene i Sør-Trøndelag og på Nordmøre kommet kraftig etter, skriver adressa.no

Bjørn Erik Øye ved Prognosesenteret bekrefter den sterke hytteveksten i kommunene. Økningen i hytteareal har steget fra 532 000 kvadratmeter i 2005, som også var rekord, til 625 000 i fjor. Det overstiger våre optimistiske prognoser, sier Øye.

Slår alle rekorder

- Fjoråret var nok en gang «all time high» og en fordobling i forhold til hyttebyggingen på 90-tallet. Det er også vesentlig høyere enn vi anslo bare for et år siden. Fjellkommunene dominerer, sier Øye.

Prognosesenteret mener også at veksten bare vil fortsette, og anslår en ny økning i 2007 på ti prosent flere nye hytter. Det er også en enorm prisvekst på hyttene. På ett år har prisen steget med 18 prosent på landsbasis. Også dette er rekord. I Bjugn kommune mener avdelingssjef Bjørnar Groven at hyttebyggingen har nådd en foreløpig topp.

- Det er fortsatt stor utbygging, men det synes å flate mer ut nå. Vi merker faktisk flere som bygger ut eller utbedrer hyttene, sier Groven.

Hyttetallene fra kommunene viser at Sør-Trøndelag er hyttefylke nummer en i Midt-Norge. I mange av kommunene er det nå flere hytter og fritidshus enn boliger. Mange opplever en økende tetthet av hytter nær sentrum og rundt populære utfartsområder. Hyttefortettingen er likevel liten i Midt-Norge sammenliknet med de tettest bebygde hytteområdene i Norge. Frosta har flest hytter i Midt-Norge per kvadratkilometer med seks, mens Hvaler ved Oslofjorden har rundt 50 hytter per kvadratkilometer, skriver adressa.no

Småbruk og luksusleiligheter

I tillegg til nybygging er det fortsatt mange som kjøper småbruk og boliger og omregistrerer disse til fritidseiendommer. Disse har så langt ikke blitt med i de offisielle hyttestatistikkene i særlig grad, men er nå med i kommunenes hyttetall. I det siste har det dessuten kommet inn nye typer fritidsboliger, som leiligheter i populære turistområder. Sist helg ble det blant annet solgt 32 slike leiligheter på Oppdal til 70 millioner kroner i løpet av få timer, skriver adressa.no

- Du tror det nesten ikke før du ser det, sier Bjørn Erik Øye.

Foto: Jøra Bygg