Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

På tur i Gausdal Vestfjell

Øst for Jotunheimen finner du Gausdal Vestfjell. Området kalles ofte Jotunheimens forgård, men har lite til felles med sin mer kjente nabo.

stup_lite
Utløpsbekken fra Vestmjøs får ganske fort en grei badetemperatur.

Her er det ingen spisse tinder, isbreer eller spektakulære egger. I stedet finner du bølgende vidder, bjørkeskog, myrområder og koselige setre hvor livet tar den tiden det trenger. Et fint sted for fjellferien med andre ord. Er du riktig heldig finner også du en kulp med badetemperatur når sola steiker på det varmeste. Grovt sett strekker Gausdal Vestfjell seg fra Gausdal i øst til veien over Valdresflya i vest. Turistforeningen omdøpte i vår på eget initiativ området til Hulderheimen, til noe blandet mottagelse fra lokalbefolkningen. Men uansett navn er området verd et besøk.

Adkomst

Til Gausdal Vesfjell kommer du enklest med privatbil. Ta av fra E6 ved Lillehammer om du kommer sørfra eller ved Tretten om du kommer fra nord. Det er flere mulige utgangspunkter for turer i området. Langs bomveier kan du kjøre til Liumseter eller Revsjøene, som begge er gode utgangspunkt langt inne i fjellet. Det varierer fra år til år når disse veien åpner, men generelt må en regne med å vente til et stykke ute i juni. Gausdal fjellstyre vil kunne gi oppdatert informasjon. For den som reiser kollektivt er buss eller tog til Lillehammer, og buss videre til Espedalen den beste løsningen. Da får du imidlertid en skikkelig oppstigning i starten. Alternativt kan en angripe området fra vestsiden. Da er Jendesheim og Beitostølen gode utgangspunkt. Hit kan du reise med buss eller privatbil.

Overnatting

Turistforeningen har i flere år markedsført området ganske kraftig, og den betjente hytta Liumseter, med 40 sengeplasser, er knutepunktet for det merkede rutenettet i Gausdal Vestfjell. Foreningen har i tillegg seks selvbetjente og to ubetjente hytter. I utkanten av turområdet ligger en rekke private overnattingssteder, i form av hoteller og fjellstuer. Alt i alt resulterer dette i et rutenett med mange og varierte valg, i tillegg til flere muligheter for den som vil ligge i ro og gå dagsturer. Avstanden mellom hyttene er kort, og terrenget er lettgått. Dette, sammen med et stabilt vær, gjør Gausdal Vestfjell spesielt godt egnet for barnefamilier som skal ha med de håpefulle på sin første fottur fra hytte til hytte.
Tidlig på sommeren kan det imidlertid være ganske vått langs stiene – spesielt i de sørlige delene av fjellet. I tillegg til turisforeningens hytter har også Gausdal Fjellstyre elleve åpne hytter som står til disposisjon for vandrere. Noen av hyttene er gamle jakt- og gjeterbuer. I de eldste kan en se inskripsjoner på veggene som dateres hel tilbake til 1700-tallet. Andre buer er bygd av fjellstyret i senere år.

Standarden varierer fra enkle og trekkfulle steinbuer til flotte, godt isolerte hytter av ny dato. Bortsett fra i de mest primitive steinbuene finnes det madrasser i sengene, brensel, kokeutstyr og dekketøy, men mat og sovepose må du ha med selv. De fleste hyttene har relativt få sengeplasser – to til fire er det vanligste. Når buene i tillegg er mye brukt er det derfor litt skummelt å basere overnattingen kun på buene uten reserveløsninger. I høysesongen, på sommeren og i påsken, er det av samme grunn god skikk å ikke ligge flere dager i samme hytte. Gå heller videre og gi plass til nye vandrere. Hyttene fungerer derimot utmerket som avveksling når du er på telttur og kanskje trenger å tørke klær og utstyr. Teltplasser er det forresten flust av, og som alltid finnes det perler som du må forlate merkede stier for å finne.

 Stillhet i øst – vidder i vest

De fleste av turistforeningshyttene og fjellstyrets hytter, er konsentrert i den vestlige delen av fjellet. Naturlig nok er det dermed i dette området de fleste tilreisende også legger ut på tur. Lokalbefolkningen, på sin side, bruker svært ofte Revsjøene som utgangspunkt og går gjerne vestover derifra. Alt i alt betyr dette at majoriteten av de som ferdes i Gausdal Vestfjell i stor grad bruker områdene vest for Liumseter og Revsjøene.
Vi anbefaler imidlertid at du tar med deg teltet og luffer noen dager i området sør veien til Revsjøen og øst for veien til Liumseter. Dette er ikke drømmedestinasjonen for den toppkåte, men du kan i stedet traske over koller og setervoller, fiske i bekker og vann samtidig som du etter alt å dømme har området omtrent for deg sjøl. Selv om det vestlige området er mer besøkt kan du også her finne rolige områder, om du går litt unna stien.
Her er også bakken tørrere og terrenget generelt svært lettgått. Her finnes også Gausdals høyeste fjell; Nordre Langsua. Med sine 1554 moh. er den langtfra noen kjempe, og toppen utgjør på ingen måte noen klatremessig utfordring. Utsikten er likevel verd et besøk. En dag eller to i telt ved det idylliske Massingtjønnet, som ligger på over 1300 moh. mellom ordre-og Søre Langsua, anbefales også.Her oppe i høyden kan en også se rester etter dyregraver.

Langlonen i Fjelldokka er en fin fluestrøm.

Fiske

Gausdal Vestfjell har en rekke gode fiskevann og vassdrag. Ørreten er det dominerende fiskeslaget, men både røye, sik og abbor finnes i enkelte vann. Noen av vannene, som Hornsjøen og Megrunnstjønna, huser tildels svært stor fisk. Nesten årlig tas det ørret på mange kilo i disse vannene. Revsjøene har i en årrekke blitt kultivert av Gausdal jegerog fiskerforening. Spesielt har det blitt gjort en kjempeinnsats med fangst av ørekyte i ruser. Dette har ført til en skikkelig oppsving i fangstene i sjøene. For fluefiskeren er Dokkelva en klassiker. Spesielt er Langlonen ved Liumseter en flott strekning. Den eventyrlystne kan få mange hyggelige overraskelser ved å prøve fisket i bekker og småvann. Her er en gjerne avhengig av ruskevær og forsiktig tilnærming, men ofte kan fangsten være overraskende stor. Fiskekort fåes kjøpt på de fleste kiosker og turistbedrifter i området.

Kano og sykkel

 Vestfjellet har ingen overflod av lange kanoruter, men flere av vannene har tilstrekkelig størrelse for dagsturer. Dokkvatnet er lett tilgjengelig fra veien til Liumseter og har fine padlemuligheter. Er en innstilt på litt bæring kan en padle fra Langlonen, sørvest for Liumser, og helt til Dokkvatnet. Dette er en fin, men relativt tøff, helgetur som vi beskrev i fjorårets sommernummer av Friluftsliv, i saken «Finn fram kanoen – det er sommer ». Artikkelen kan også lastes ned i pdf-format på www.friluftsliv.no.

Vil du heller ha en rolig kanotur kan Espedalsvatnet og Breisjøen være fine alternativ. Her kan hele familien få en fin tur i svært idylliske omgivelser. Kano kan leies på Espedalen Fjellstue. For syklistene representerer de mange grusveiene i fjellet fine turmuligheter. Med utgangspunkt i veien fra Gausdal til Fagernes kan man ta avstikkere inn langs flere seterveier, hvor bomveien til Liumseter er den lengste, med sine to drøye mil. Veien fra Svatsum til Revsjøen er også verd en tur på tohjulingen.

Tekst og foto:Randulf Valle, friluftsliv.no

Mer informasjon

Gausdal Fjellstyre

www.fjellstyrene.no/gausdal/

Gausdal jeger- og fiskerforening

www.gjff.no

Overnattingssteder :

Dalseter Høyfjellshotell:

www.dalseter.no

Ruten Fjellstue: www.ruten.no

Strand Fjellstue:

www.strand-fjellstue.no

Transport:

Bussruter Lillehammer-Espedalen

www.opplandstrafikk.no

Busstransport til Beitostølen

www.nor-way.no