Fram med bøtter og kluter, og heldigvis ga det seg nokså fort, nesten like fort som det startet. Og heldigvis var møkkaværet over, så det gikk an å prøve å finne ut hva som hadde skjedd.

10-12 skruer borte

Sånne tak er ikke så greie å gå på, glatte som de er og lette for å få bulker når en går på dem. Men det gikk, og da viste det seg at flere skruer var borte, antageligvis på grunn av at de hadde rustet, og kanskje i en kombinasjon med store bevegelser når sola har stekt.

Så det var bare å komme seg til byggvarehandelen og kjøpe plateskruer og Tec7 til å kline i hullene.

ståltak overlapp[1]
Vi vet ikke om den som har lagt taket har sørget for tilstrekkelig overlapp, også når det blir glipe.

Dårlig plateoverlapp?

Kanskje ikke dette var det største problemet, for det viste seg også at den forrige eieren tydeligvis har klint på noe i plateskjøtene, kanskje fordi det kan være en for snau overlapp.

Så dermed ble det en skikkelig runde med Tec7 også i overlappingen. Om noen dager tar jeg en inspeksjon og kliner eventuelt på mer for å være rimelig sikker.

Blir takstein neste gang

Håpet er at reparasjonen holder.

Det som i alle fall er sikkert, er at taket vil bli jevnlig sjekket.

Og når det skal skiftes, blir det garantert takstein, også om det viser seg at taket er for dårlig dimensjonert. Da får vi bare sørge for at det blir det.

Dobbel sikring

Som hobbysnekker har jeg restaurert et par hus og bygd ei hytte.

Felles for alle tre prosjektene er at jeg har spandert de nødvendige tusenlappene på et skikkelig tretak underst, med papp, slisser og lekter, og med ordentlig betongtakstein oppå. Dermed er det dobbel sikring. For hvis det ryker en takstein, tar pappen unna og det skjer ingen skader.

I tillegg stiver tretaket av huset, i motsetning til sutak-duk, som heller ikke er mulig å gå på.

Papptak

Inntil nylig hadde vi enda ei hytte, som den tidligere eieren hadde lagt papp på. En av grunnene var sikkert den slake takvinkelen.

Det gikk stort sett bra, helt til desember i fjor, da det blåste kraftig fra en uvant retning. Da ble noe av pappen revet av, og det ble lekkasje.

Så, jeg er ikke i tvil om hva som er best: Et skikkelig tak av rupanel med takstein oppå.