Tekst: Chera Westman/ifi.no | Foto: Chera Westman/ifi.no, Beckers, Nordsjö

– Det er vanskelig å tidfeste hvor sent på året du kan male utendørs. Vi har hatt mange fine høstmåneder, men været er uforutsigbart og ustabilt, sier Per Myhre, teknisk sjef i Nordsjö.

Det er flere utfordringer med å male fasade, vinduer eller annet treverk utendørs sent på sesongen. Blant annet kan temperaturen bli for lav før malingen er herdet, underlaget er kanskje ikke tilstrekkelig tørt og det kan begynne å regne eller komme kveldsdugg før malingen er herdet.

VANN-FRYSER_Foto_Nordsjö
Vanntynnede malinger bør ikke brukes utendørs hvis temperaturen faller til under ti grader før malingen er herdet. (Foto: Nordsjö)

Her er fem ting å være obs på

1. Dugg

Store temperaturforskjeller mellom natt og dag fører til at det dannes dugg. På en nymalt flate kan duggen forårsake stygge skjolder med mattere glans. Disse går ikke bort med mindre du maler over dem.

Et godt tips for å forhindre duggmatting på nymalte flater er å begynne malearbeidene tidlig om formiddagen, så snart solen har tørket opp nattens dugg. Og å legge vekk verktøyet tidlig om ettermiddagen, slik at malingen er overflatetørr før kveldsduggen kommer.

2. Fukt

Fukt i underlaget er problematisk uansett når på året du har tenkt å male. Treverk som skal males bør ha en relativ fuktighet på under 16 prosent. Dette sjekkes med en fuktmåler.

– Jeg er veldig glad for at det nå finnes enkle fuktmålere for forbrukere å få kjøpt. De koster en hundrelapp eller to og gir en god indikasjon på om treverket er tørt nok, sier Myhre.

3. Regn

Å male i regnvær er ikke å anbefale. Heller ikke å få nedbør på en nymalt vegg. Sjekk derfor værmeldingen for den dagen du skal male, og for noen dager frem i tid. Før du setter i gang bør du være rimelig sikker på oppholdsvær over flere dager.

– Tenk godt gjennom hva du skal gjøre, ha en god plan for når og hvordan arbeidet skal utføres, og vær forberedt på det uforutsette. Hvis det kommer en uventet regnbyge, kan en presenning redde en nymalt flate, sier Myhre.

– Bruker du stillas er det lett å sette opp presenning på den for sikkerhet skyld, sier malermester Chresten Nielsen, teknisk sjef i Beckers. 

4. Temperatur

De aller fleste malinger tynnes med vann, enten de er formulert på akrylbindemidler, alkydbindemidler eller en kombinasjon av dette. Akrylmalinger tørker raskere enn alkyder, men tåler ikke fullt like lave temperaturer som malinger med en oljeandel.

– Det er lett å bli lurt av at det er 18 varmegrader på dagen. Men om natten kan det fort gå ned mot null, sier Per Myhre. 

Malingprodusentene anbefaler ikke å male med vanntynnede produkter hvis temperaturen går under 8-10 grader. 

5. Tørketid

Ved lavere temperaturer og høy luftfuktighet tørker malingen for sakte, noe som kan føre til at malingfilmen svekkes. Enkelte malinger er formulert med hurtigherdende bindemidler og kan tørke raskt under gode forhold. 

– Les nøye gjennom hva malingene krever av temperatur og tørketider. Men vær obs på at tørketiden som står på emballasjen gjelder ved en lufttemperatur på 25 grader og 50 prosent luftfuktighet. Det er optimale maleforhold som sjelden oppnås, spesielt ikke sent på sesongen, sier Chresten Nielsen.