Faten huskes av mange da hun som 19-åring holdt en flammende tale mot ekstremismen foran Stortinget. I fjor ble det mye debatt rundt NRK-serien «Faten tar valget». Hun kom til Norge som flyktning fra Irak halvannet år gammel.

Med glimt i øyet

På nrk.no leser vi hennes 10 bud til innvandrere og flyktninger for hvordan de skal forstå nordmenn og bli en del av det norske samfunnet. De er skrevet med glimt i øyet men også med stort alvor.

Faten
Beskrivelse skrives her: ---------------

1. Lær norsk. Bruk språket med venner, på jobb og hjemme.

2. Stå på ski, ellers går du glipp av mye. 

3. Møt opp på skoleforestillingene til dine barn, og dra på sosiale treff i jobben din.

4. Send dine barn på leirskole, hyttetur og klasseturer. Ellers vil de bruke det mot dere resten av livet.

5. Når det er jul skaff dere juletre og julepynt for det er sååå hyggelig. Heis opp 17. mai-flagg på verandaen på nasjonaldagen, ellers vil naboen din minne deg på det.

6. Kjøp bunad til kona, slik at datteren kan arve den av henne senere. Ja, det er dyrt, men bedre nå enn senere når det blir enda dyrere.

7. Engasjer deg i samfunnsdebatten, skoledebatter, politikk, kunst, teologi eller egentlig hva som helst som interesserer deg.

8. Du er ikke norsk før du elsker brunost. Og når jeg sier elsker, så mener jeg at du elsker brunost så mye at du kjøper brunost og vaffeljern når du drar til hjemlandet og tvinger alle til å spise det. Det gjør jeg når jeg drar til Irak. Alltid!

9. Lær deg å forstå din plikt som norsk statsborger, men lær deg også dine rettigheter som norsk statsborger.

10. Og det viktigste av alt: Ikke la Norge bli det landet du flyktet til for å få frihet, for så å gjøre det om til et fengsel for dine barn fordi du ikke ønsker å integrere deg.

Elsker å være Faten i Norge

Faten anser seg som heldig som bor i et land hvor innvandrere og flyktninger kan praktisere sin tro uten å måtte frykte for livet.

– Jeg elsker rett og slett at jeg kan være Faten. En liten, norsk iraker og muslim i lille Norge.

Kilde: nrk.no