I gårsdagens Dagsnytt 18 på NRK fortalte en representant for boligkjøperforsikringsselskapet HELP om foreldre som nekter ungene sine å besøke venner som bor i hus med skjeggkre. Og han var klar på at skjeggkreboliger er mye mindre verd, gjerne så mye som en million.

Må betale selv

Forsikringsselskapet Protector sitter på den andre sida av bordet når det blir en konflikt mellom kjøpere og selgere av hytter og hus.

Dette selskapet vil ikke være med på å dekke slike verditap, både fordi skjeggkre egentlig ikke gjør skade på konstruksjonen og fordi dyrene i løpet av kort tid vil bli en gjest hos de aller fleste av oss. 

Denne holdningen fører til at Protector anker sakene de har tapt og imøteser en høyesterettsdom om skjeggkre.

I forsikringene deres vil de også ta forbehold mot skjeggkre fra årsskiftet. Med andre ord, får du en skjeggkre-dom mot deg, må du punge ut selv, uansett.

Hysteri?

Vi har tidligere sitert administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening på at det nå hersker et skjeggkrehysteri. De sprer seg med lynets hastighet og lar seg ikke bekjempe hundre prosent.

Kort periode med "unntakstilstand"?

Det har falt endel svært kostbare skjeggkre-dommer, og mange selgere har tapt store beløp. Uten at vi vil påstå at vi sitter på fasiten, vil vi hevde at det en stund framover vil være svært risikofylt ikke å sjekke om du har skjeggkre og få en erklæring fra fagfolk. Og om du har dyrene, vær ærlig. 

Og så vil vi tippe at det hele relativt raskt vil roe seg, og at stigmatiseringsfasen snart går over til alminneliggjøring.