Moderne hyttekos-BRUNT-Tyrilin-Foto-KristianOwren-ifi
Flere og flere velger mørkere vegger på hytta. Stueveggene i denne hytta er beiset med farge Torv fra Tyrilin, og taket er beiset med farge Lys varde, også fra Tyrilin. Kristian Owren/ifi.no

Tekst: Bjørg Owren/ifi.no

I lengre tid har også hyttene vært preget av minimalismen. Mens vi malte hjemmene våre hvite og grå, endret vi også oppfatning av hva som var koselig på hytta. I de siste årene er det særlig lyse og gråaktige kjølige toner som har vært populære.

Brunt tilbake

Nå dreier pendelen mot varmen, og spesielt er det de varme bruntonene som vokser raskt. Ikke overraskende, for alle som spår om trender har lenge satt likhetstegn mellom hygge og mørke farger. I tillegg er trepanel med synlige kvister og årringer tilbake for fullt. Alt dette er selve grunnoppskriften på et koselig hyttemiljø.

Hyttedrømmen

Interiørdesigner Siv Munkeberg Brenne bekrefter den brune, varme trenden. For mange er lunheten fra den gamle setra fortsatt idealet.

– Hyttetrenden går i to retninger: den gode gamle hyttekosen, og en lys, moderne og vedlikeholdsfri, sier hun.

De som liker å pusle og stelle med hytta, henter inspirasjon i den gamle seterdrømmen, mens de som vil fort ut i løypene og bruke tiden der vil ha det effektivt og bruke minimalt med tid på vedlikehold.

– Men vi vil gjerne ha det komfortabelt og moderne, og lunhet er veldig viktig. For å få fram den lune gode hyttekosen beises treverket for å få fram litt av den gamle patinaen, sier hun.

Moderne hyttekos-HYTTEDRØMMEN-Tyrilin-Foto-Kristian Owren-ifi
Vi lengter etter den tradisjonelle lune hyttekosen. Hytta heter «Midthø» og er fra Karakter- serien til BoligPartner. Kristian Owren/ifi.no

Hyttekos i endring

 

– Mange velger å beise både tak og vegger brune, taket i en nyanse lysere enn veggen. Det er også en trend med mørkere lister rundt vinduene, sier Therese Kristiansen hos Boligpartner Fritid.

Hun forteller om stor interesse for mørkere og varmere farger på hytter rundt om. Selv om mange fortsatt etterspør hvite tak, ender de ofte opp med å beise i en mørkere nyanse.

– Når de opplever lunheten, og hvor fint det er uten taket som et hvitt lokk, går de for beiset tak, forteller hun.

Hvite vinduer er standard på mange hytter, men stadig flere går for mørkere farger også her for å integrere vinduene i helheten.