I slutten av juli var hun på tur til toppen av Balbergkampen i Lillehammer. Framme fant hun en bekk, skylte ansiktet og tok noen slurker vann. Det uskyldige inntaket av fjellvann skulle vise seg å få alvorlige konsekvenser.

 

Fra forkjølelse til lungebetennelse

TIL GD forteller hun at hun et par uker etter fikk en forkjølelse som utviklet seg til lungebetennelse. Så kom sår og blemmer på kroppen. Hun ble fullstendig utslått.

– Legen min stusset på hva dette kunne være og rådførte seg meg kolleger som heller ikke var sikre på hva dette var. 

Prøver som ble tatt og analysert ga svaret. Jeg hadde fått harepest, forteller Cecilie Bergseng Kinde til GD.

Kan ta måneder å bli frisk

31. august var Bergseng Kinde ferdig med medisinkuren, men er fortsatt sykmeldt.

– Legen min har fortalt meg at det kan ta flere måneder før jeg er tilbake til mitt gamle jeg, forteller hun. Hennes mann og datter, som drakk av samme bekk, ble ikke sjuk. I ettertid har Bergseng Kinde fått høre at flere døde harer er funnet i områdene rundt Lillehammer og mot Hedmark.

Død hare? Grav den ned!

Kommuneoverlege i Lillehammer, Morten Bergkåsa, sier han har fått noen henvendelser fra hyttefolk i distriktet som har funnet døde harer på eiendommen og lurer på hva de skal gjøre.

– Grav ned dyret og ta minst mulig i det. Må du berøre det med hendene, så vær nøye med håndvasken etterpå, sier Bergkåsa.

Råd mot harepest

  • Ikke drikk vann direkte fra naturen i områder med mye smågnagere, fugler eller beitedyr. Dette gjelder særlig vann fra små vann, elver og bekker.
  • Unngå kontakt med syke eller døde harer eller smågnagere. Bruk hansker hvis håndtering er nødvendig. Husk god håndvask etterpå.
  • Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker. Smitte kan skje ved innpusting av støv fra syke dyr eller deres avføring. 
  • Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med selvdødt eller sykt vilt, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.
  • Bruk myggbeskyttelse.

Kilde: Folkehelseinstituttet