- Det manglet ikke på advarsler mot å lage sameie, forteller Sverre Engelstad. For tiden er det han som er oppmann for det etter hvert tallrike fellesskapet. Siden de tok turisthytta i bruk er alle nå blitt familisert. Med små og store teller de 28 personer. Det er rom og senger til samtlige. 

5C7A1422
Ingen liten gjeng på Storeskar-hytta denne helgen. Likevel er de bare halvparten av hva det kan være i en nyttårshelg. Fra venstre: Anita Johnsen, Ella Johnsen, Morten Johnsen, Pia Johnsen, Jakob Ristvedt Engelstad, Sverre Engelstad, Tara Sunde Rød, Bente Ristvedt, Nathalie Ristvedt Engelstad, Lisa Marie Ristvedt Engelstad, Solfrid Irene Sunde og Kjetil Rød.

Brukte advokat

Kameratene fra Kongsberg var klar over at et sameie ville kunne by på utfordringer. 

- Vi skaffet oss en advokat som visste hvordan et slikt eierskap best kunne reguleres. Sameiekontrakten blir vel som regel viktigst når noen ønsker seg ut og hvordan oppgjøret da skal ordnes, forteller Sverre.

 
5C7A1446[2]
Vennegjengen fra Kongsberg hadde gjennom en årrekke holdt til i en åremålshytte like i nærheten, da Storeskar Fjellstue kom for salg i 2005.

Sammen i femten år

I løpet av disse femten årene er det to familier som har forlatt eierfellesskapet; én på grunn av manglende interesse for å bruke hytta, en annen fordi familien var kommet til et punkt der de ønsket å etablere seg med egen hytte.

- Da var det for oss alle fint at vi hadde en etablert enighet om hva som skulle skje. I kontrakten er det nemlig bestemt at hvis en part ønsker å selge sin andel, skal oppgjøret baseres på det opprinnelige innskuddet indeksregulert for årene fram til salgstidspunktet. Altså ikke markedspris.

 
5C7A1472[1]
Rester av høyfjellhotellets gamle inngangsparti.

Skal selges om seks år

Annerledes stiller det seg når sameiet en gang skal oppløses. I kontrakten heter det at avtalen skal opphøre og hytta selges etter 21 år.

- Vi bestemte oss for denne tidsbegrensningen fordi barna etter hvert ville bli store, og vi antok at bruken av hytta  derfor ville bli veldig annerledes, sier Sverre. 

Nå er det seks år igjen til det ganske unike sameiet kan ta slutt. Når Storeskar da skal selges, er det markedsprisen som gjelder. 

- Men hvem vet, kanskje fortsetter vi og lager en ny avtale, legger han til uten å bli motsagt av de øvrige hytteeierne som er til stede denne helgen.

5C7A1436[1]
Svidde marsmellows fra bålpanna går aldri av moten. Fra venstre Tara Sunde Rød, Pia Johnsen, Lisa Marie Ristvedt Engelstad og Nathalie Ristvedt Engelstad

Må være litt rund i kantene

Mangt et slektskap og vennskap har fått en knekk i hyttesameier. Dette sameiet derimot har stått støtt i 15 år. Sverre greier knapt å huske gnisninger eller uoverensstemmelser av noe slag. Sosialt sinnelag og aksept for litt ståhei kjennetegner kollektivet.

- Vi må være litt rund i kantene. Ingen går og teller antall ganger folk har tømt vaskemaskinen. Middagen er det eneste måltidet vi rigger til i fellesskap og da er alle med på kjøkkenet, borddekkingen og ryddingen. Men det er alltid én familie som har hovedansvaret og står for middagsinnkjøpene. Ellers ordner vi oss på egen hånd. På kjøkkenet har hver familie for øvrig sin egen hylle med mat.

Årsmøtet finner sted etter at skisesongen er over. Her drøftes og bestemmes hvilke oppgaver som forestår og tidspunkt for dugnad blir fastsatt.

5C7A1482[1]
Rommene er forskjellige og har ulik standard. Derfor fordeles alle på nytt ved loddtrekning hvert annet år.

Rotering på rommene

- En årsmøtesak hvert andre år er dessuten roteringen av rommene. De er jo ikke like. Vi sørger derfor for rotasjon hvert andre år. På årsmøtet legges romnummerne i hatten og ny fordeling foretas ved loddtrekning. Slik utjevnes ulikhetene over tid.

Overtakelsen fant sted 1. mai 2005. Bygningen på ikke mindre enn 450 kvadratmeter, var ganske sliten både utvendig og innvendig. Den første tiden var det mye helgejobbing og dugnader i sommerferien for å få satt bygningen i stand. Ytterkledningen ble beiset. Innvendig ble gulvene utbedret, badene gjort om og rommene pusset opp og malt. På toppen av kjøpesummen på 2,4 millioner kroner, måtte de også låne noen kroner til materialkjøp blant annet.

5C7A1444
Med stor dugnadsinnsats er den gamle hundegården konvertert til anneks med fire soverom og bad.

Soverom i

Den forrige eieren drev kennel på stedet. Det kanskje største prosjektet de har gjennomført var å renovere hundegården. Annekset kalles stadig «Bikkjehuset».

- Vi rev ut alt. Gulvet ble pigget. Bare reisverket sto igjen. I løpet av sommeren var hundehuset omgjort til et fint og i høyeste grad godt beboelig anneks med fire soverom og bad, forteller Sverre.

- Det er blitt noen tusen timer med dugnadsarbeid, ja, bemerker han.

5C7A1402
En fullverdig hytte må naturligvis ha en «kongedo».

Utfordring: Garderobeplass til 28

I løpet av de femten årene er det gjort mye for at fasilitetene kan holde tritt med det økende antall mennesker som nå bruker stedet. Bare å ha garderobeplass til 28 personer ble etter hvert en stor utfordring. Den ble løst ved å integrere et soverom med garderoben. Samtidig ble det lagt varmekabler i gulvet. Boret etter vann har de også gjort.

5C7A1386[2]
I kjølerommet har hver av familiene sin tilmålte del av hyllene.

Ingen store prosjekter kaller på innsats i år. Nylig ble det gjort en sjau på det elektriske anlegget.

- Etter hvert må vi vel gjøre noe på badsiden, bygge platting og gjøre noe med renseanlegget. Men det er ikke noe som brenner. Vi tar det etter som kontoen tillater, sier Sverre. Morten samtykker. Han er fellesskapets tekniske ansvarlige og vaktmester, på bruket populært kalt «ruslatør». Den forrige eieren hadde sågar tittelen på sitt visittkort. Hva det betyr vet ikke en gang språkrådet, som er konsultert, men hytteeierne synes nå en gang tittelen virker dekkende.

5C7A1536[1]
Populært også på hytta: Fredagstaco. Fra venstre bakfra Bente Ristvedt, Solfrid Irene Sunde, Anita Johnsen, Jakob Ristvedt Engelstad, Ella Johnsen, Nathalie Ristvedt Engelstad. Bak fra høyre Sverre Engelstad, Kjetil Rød, Morten Johnsen, Pia Johnsen, Lisa Marie Ristvedt Engelstad og Tara Sunde Rød.

Hemsedals lengste spisebord

Kommet inn i huset blir man raskt påminnet om at Storeskar en gang har vært et turiststed. Spisesalen med klassisk serveringsluke fra kjøkkenet, har nemlig et format som er et gammelt høyfjellshotell verdig. Småbordene har imidlertid veket plass for et gedigent langbord på 5,5 meter. Kan det være Hemsedals lengste?

- Vi fikk laget det på et snekkerverksted i Uvdal. Det var litt av en jobb å få det gjennom et vindu og inn i stua, forteller Sverre.

5C7A1478
En ung generasjon hytteeiere vokser til og utviker vennskap og nye relasjoner på Storeskar. Fra venstre Nathalie Ristvedt Engelstad, Lisa Marie Ristvedt Engelstad, Tara Sunde Rød, Ella Johnsen, Pia Johnsen og Jakob Ristvedt Engelstad.

Lager egen pub

Spisestua er det store samlingsstedet. Men i første etasje er det også et trivelig mindre samlingsrom med peis samt en større stue med flere salonger. Kjelleren er pusset opp med to dusjer, badstue og «kongedo», slik skal det skal være på hytta. De er også i gang med å lage pub. Andre etasje består av sju soverom, enkelte med vask.

- Er det hytta som er limet i vennegjengen?

- Vi møtes ofte også i sammenhenger hjemme på Kongsberg, men hytta er nok blitt mer og mer viktig.

5C7A1545
Fjellene i området lokker stadig til toppturer.

Toppene lokker

For rundt tjue år siden var det dragningen til fjelltoppene og særlig utforkjøring i løssnøen som brakte dem til Storeskar. Fortsatt er det  toppturene til blant andre Storeskarnøse, Steinbunøse og Skogshorn som lokker. Barna liker seg fortsatt best i skisenteret i Hemsedal, men noen av dem begynner å få smaken på toppturer. Men turer i de oppkjørte løypene er også en fin familieaktivitet.

 
5C7A1501
Klart for kveldsmåltid i den store spisesalen.

Fakta Storeskar Fjellhytte

  • Gammel Fjellstue og tidligere høyfjellshotell 13 km fra Hemsedal sentrum.
  • Kjøpt av kameratgjeng fra Kongsberg i 2005 for 2,4 millioner kroner.
  • Sameie regulert gjennom sameiekontrakt som utløper om seks år.
  • Seks familier er i dag partshavere: Familien Ristvedt/Engelstad, familien Johnsen, familien Sunde/Rød, familien Grene, familien Gulbrandsen/Isaksen og familien Sandvik/Dalen. Hovedbygning på 500 kvm med sju soverom. Anneks 120 kvm med fire soverom
  • Hver familie betaler 4000 kroner per måned til vedlikehold og avdrag. 
5C7A1377[1]
Storeskar fjellstue - et landemerke gjennom lange tider.