Foto: Skjermdump - Svensk Fastighetsförmedling

Hytteeierne har siden i sommer forberedt seg på at det kan bli aktuelt å saksøke staten for forbudet mot overnatting på hytta uten å måtte gå i ti dagers karantene etterpå. Advokat Lina Kliukaite Smorr i advokatfirmaet Andersen Bache & Wiig hadde gitt Helse- og omsorgsdepartementret frist ut forrige uke med å jenke på regelverket. Så er ikke skjedd.  

Skjermbilde 2020-11-09 kl
Advokat Lina Kliukaite Smorr

I strid med EØS

– Kravet er at dagens unntaksregel fra karantenekravet må utvides til å tillate overnatting. Regelen slik den er utformet i dag oppfyller ikke kravet til forholdsmessighet etter smittevernloven, og må fjernes fordi det er i strid med EØS-avtalen, uttalte hun til Finansavisen sist lørdag.

I dag kan hytteeiere altså kun reise på dagsbesøk til hyttene sine i Sverige. Overnatter de, må de i ti dagers karantene etter hytteturen. 

- Overnatting gir ikke mer smitte

– Du utsetter deg hverken for mer eller mindre smitte hvis du overnatter. Ei heller om du er på hytta for å gjøre vedlikehold eller kun å oppholde deg der, sier Smorr til Finansavisen. Hun viser til at smittevernreglene krever forholdsmessighet i tiltaket slik at det er faglig begrunnet, nødvendig uten å gå lenger enn det som er nødvendig. Her mener hun myndighetene bommer på alle punktene.

Hytteeiernes advokat mener å finne belegg for sitt krav i to rapporter utarbeidet på oppdrag for Helse- og omsorgsdepartementet. Med bakgrunn i disse har advokaten bedt departementet endre unntaksregelen slik at overnatting ikke utløser karantene.

– Vi vil ha en faglig begrunnelse for hvorfor det gjøres forskjell på norske og svenske hytter, sier Smorr.