Mange anser den store utfordringen med peisinnsatser å være at innsatsen er kompakt og tung, jobben komplisert og at du derfor gjerne må ha proffer til å få arbeidet gjort. Men med peisinnsatsen fra den svenske produsenten Keddy, kan mange hytteeiere fikse det hele på egen hånd.

Skjermbilde 2023-08-17 kl
Den bakre delen av Keddy-innsatsen løsnes fra den fremre. Dermed kan rørtilkoblingen skje innenfra. nFoto: Seljordvarme

Todelt innsats

- Det geniale med Keddy er at innsatsen er delt i en fremre og en bakre del. Det betyr at enheten med rørtilkoblingen kan monteres innenfra. Jobben blir dermed mye enklere enn om man skal inn med en kompakt enhet. En montør utbrøt etter å satt inn en slik: «Endelig er det en produsent av peisinnsatser som har tenkt på oss montører», sier daglig leder Tarjei Skræi hos Seljordvarme.

Seljordvarme har fra høsten av overtatt agenturet på Keddy i Norge og skal  distribuere de bestselgende peisinnsatsene fra den ledende svenske produsenten.

Gjør det selv

Det er ikke noe i lovverket som er til hinder for at en hendig hytteeier selv kan sette på plass en slik innsats, forteller Skræi. Naturligvis må jobben gjøres forskriftsmessig og alle erklæringer fylles ut. 

- Det er et kjempemessig framskritt at rørtilkoblingen kan gjøres innenfra. Peisinnsatser er jo hovedsaklig laget av støpejern og derfor tunge saker å håndtere. Men når front og bakstykke kan skilles ved montering og det hele kan settes på plass etter at rørtilkoblingen er gjort, trenger man slett ikke profesjonelle montører for å løse oppgaven.

Skjermbilde 2023-08-17 kl
Med en papirmal finner du lett ut hvilken peisinnsats som passer. Foto: Seljordvarme

Også rehab-sett med fleksirør

Innsatsen leveres i to størrelser og med flere dørvarianter. Seljordvarme har satt sammen pakkeløsninger som inneholder  alt som trengs for den som vil rehabilitere ildstedet sitt eller montere peisinnsats i den åpne peisen.

Peispakkene inneholder aktuell peis med rammer og gitter og det du trenger for og lukke en åpen peis.

- Pakkene med  fleksirør og tilhørende deler leveres i forskjellige lengder. Disse tres  enkelt  ned gjennom pipa og kobles til innsatsen. Mens en lovmessig kan montere innsats selv, er piperehabilitering søknadspliktig og må gjøres av ansvarlig foretak. For å sjekke om en kan sette inn en Keddy-innsats, tilbys papirmaler som kan legges i bunnen av en åpen peis. Da kan en sjekke hvilken type det er plass til, og hvordan den kan plasseres. Disse malene kan du få av din forhandler, eventuelt kan vi sende de per post. De kan være et godt utgangspunkt for videre planlegging, sier Skræi.

Skjermbilde 2023-08-17 kl
Da er fremre del satt på plass. Foto: Seljordvarme

Effektivitet på 83 prosent

Strømprisene sist vinter satte en støkk i hus- og hytteeiere. Vedfyring kom igjen i skuddet og salget av nye ildsteder var rekordhøyt.

- Mange erfarte at vedfyring var en billigere varmekilde enn varmovner. Men da er det viktig at ovnen eller peisen er rentbrennende. Åpne peiser har en effektivitet på mellom 5 og 10 prosent - Keddys innsatser har 83 prosent, avslutter Skræi i Seljordvarme.