Bildet over: Illustrasjonsfoto: An-Magritt Larsen

Politiet går nå ut med en advarsel til båtfolket. Østfold politidistrikt gjennomførte i fjor en strategisk analyse av 6.500 tyverier av og fra båt i Ytre Oslofjord, melder Fredriksstad Blad.

Analysen viste at Østfold er spesielt utsatt for denne typen tyverier, og at det er spesielt i ukene før og etter båtsesongen de store verdiene blir stjålet.

LES OGSÅ: Gikk amok på hyttefest

– Hvorfor er Østfold ekstra utsatt?

– Vi har en relativt lang kystlinje med mange holmer og skjær, samtidig som det er lett å komme seg til båthavner og fritidsboliger, sier Tom Erik Guttulsrød, leder for sentral etterforskning og utlendingsenhet ved Østfold politidistrikt. Og legger til:

– Vi ligger også tett ved hovedferdselsåren E6, og det er en del av tyvegodset som fraktes ut av landet.

Tyvegodset sendt til utlandet

Politiet mener mobile vinningskriminelle fra Øst- og Sentral-Europa står bak.

– Hvor stor andel vi snakker om, har jeg ikke tall på, sier Guttulsrød.

LES OGSÅ: Flere snowboardtyverier i Trysil

I fjor gikk politiet ut med konkrete råd og tiltak som båteiere og båtforeninger selv kunne iverksette.

– Nå ser vi effekten av dette. Antall tyverier fra båt gikk i fjor ned 20 prosent sammenlignet med året før. Antall tyverier av båt, sjøsatt eller på henger, gikk ned med 40 prosent, sier Guttulsrød.

Vær på vakt

Guttulsrød ber likevel båteiere om å være på vakt.

– Tyvene blir stadig mer profesjonelle. I vinter har det vært minst fem tilfeller som kan karakteriseres som godt planlagte raid i Østfold. Tyvene har spesielt gått etter store utenbordsmotorer, og det stjeles gjerne opp imot 10 motorer i størrelsesorden 80 HK eller mer.

Politiets råd:

* Ta bilde av motor og båt og registrer serienummer.

* Sørg for å merke motoren slik at den kan spores til deg.

* Bruk FG-godkjent lås og vaier eller kjetting.

* Ha båten i låst havn, med overvåkingskamera, vakthold og belysning.

* Ikke la båten stå på henger synlig fra hovedvei eller i et område der det sjelden ferdes mennesker.

* Gjøre det vanskelig å ta med seg hengeren. Fjern gjerne hjul fra hengeren.

* Forsøk eventuelt å plassere hengeren slik at det blir vanskelig å komme til med bil (plasser store og tunge fysiske hindre foran og bak hengeren).

* Skal du ta opp båten så sørg for at den transporteres til sikkert opplag med en gang. Mange båter stjeles når eieren har fått båten opp av vannet og opp på henger, men venter til neste dag med å transportere båten til sikkert opplag.

* Ta gjerne av dekselet på motoren og erstatt dette med en plastsekk som tapes fast. Da er motoren mindre attraktiv for tyvene.

* Marinaene og båthotellene bør sette opp ekstra bom for å begrense tilgang til området. Monter god belysning, helst med lyssensor og sørg for at koblingsbokser og sikringsskap er godt skjult.

Kilde: Østfold politidistrikt

Klikk her for å gå til Hytteavisens Facebook-side