Tradisjonen tro feires åpningen av årets sommersesong i fjellet med Fjellfest lørdag 1. juli. På en rekke steder blir det store og små arrangement, med dans, lokalmat og kulturelle happenings.

Endelig dufter det grønnsåpe fra Lindesnes i sør til Varangerhalvøya i nord. Betjente, ubetjente og selvbetjente hytter i den norske fjellheimen er striglet, nyvasket og klar til å ta i mot fotturister fra fjern og nær. Det samme skjer hvert år, men vi kan ikke la begivenheten gå oss hus forbi – her skal det feires!

Les lokalavisa, snakk med din lokale turistforening og bli med på årets første, store happening i fjellheimen.

Her gir vi noen smakebiter av hva du kan oppleve i sør og nord. Mer informasjon finner du i turplanleggeren.

forberedelser_til_fjellfest
På Fondsbu er det hektisk aktivitet på kjøkkenet når fire retters gourmetmiddag skal tilbereds for sesongens første gjester. Foto: Julie Maske.

Gourmet på Fondsbu
Midt i hjertet av Jotunheimen inviteres det til gourmetopplevelser på Fondsbu. 4-retters fjellmiddag med lokale ingredienser toppes med dans ut i de lyse timer.

På en annen bu, nærmere bestemt sagnomsuste Gjendebu, feires Fjellfest til ære for sesongen og for å feire Gjendebåtens 100-års jubileum. Her blir det orkester, sang, lurfanfarer, grilling og forfriskninger.

Vorspiel på Bukollen
Fjellsportgruppa i Ringerikes turistforening tjuvstarter fjellfesten med overnatting på Bukollens mektige platå fredag 30. juni- lørdag 1. juli. Arrangøren satser på sol og lys natt, og de siste i seng vil garantert se soloppgangen. Utpå dagen vil gjengen ønske unge og gamle vandrere fra Ringerikes Turistforening velkommen til fjellfest på Buvasskoia og servering av kaffe ved Trollfossen.

50 år for Nordkappveien
30. juni 1956 ble Nordkappveien offisielt åpnet, og femtiårsdagen for den populære turistveien feires med brask og bram av Nordkapp Turlag den 1. juli. Det aktive turlaget startet tradisjonen med å bestige Nordkapp i fjor, og gjentar suksessen i år.

Samisk snert
På Grimsdalshytta i Rondane blir det samisk aften den 1. juli. Maten skal tilberedes av samiske kokker og serveres ute i lavvo. Det blir 6-7 forskjellige retter og hovedingrediensen er reinsdyr. Underveis er det samiske aktiviteter og lokale historier.

Tekst: Julie Maske
Kilde: Den norske turistforening