Flåtten i kystfylkene på Østlandet er blant feriefolkets verste fiende. Nå anbefaler Folkehelseinstituttet folk å vaksinere seg hvis de ofte ferdes i flåttutsatte områder, og hvis de ofte blir bitt.

Les også: Flåtten klarte seg godt under snøen

Øst- og sørlandet utsatt

Kystkommunene i Agderfylkene, Vestfold og Telemark er områder som er spesielt utsatt for TBE-virus. To prosent av flåttene bærer smitte som gjør at du kan bli syk. Borrelia-bakterien og TBE-virus er noe av det skumleste flåtten bærer med seg. Jo nærmere kysten du kommer, jo mer flått er det.

Hvis flåtten først fester seg, bør du plukke den vekk i løpet av de første 24 timene. Smitte inntrer som regel i løpet av 1et par døgn. Derfor er det viktig å sjekke seg selv og barna ofte.

Les også: Farlig flåttvirus på vei

Lure tips og smarte triks

Et lurt tips for å unngå å bli bitt, er å gå i lange bukser, og å putte nederste del av buksebeina ned i sokkene. Med lyse klær er det lett å oppdage flåtten. Holder du deg til stien i stedet for å vasse gjennom høyt gress og kratt, er det mindre sjanse for at du blir bitt. Når du kommer inn etter å ha være ute i områder med mye flått, bør du undersøke både hud og klær nøye.

Klikk deg inn på Hytteavisens facebookside