Det mente Geir Evjen (FrP) i tirsdagens møte i teknisk hovedutvalg på Tjøme, da politikerne behandlet en ulovlig anlagt adkomstvei til Rødnesveien 126.

Den tidligere eieren, avdøde Knut Rødnes, hadde ikke behov for noen vei, siden han brukte sjøen eller isen, og noe av det første de nye eierne gjorde etter å ha kjøpt eiendommen, var å fjerne all vegetasjonen og lage vei. Uten å søke.

– Dette er voldtekt av naturen, mente Per Chr. Asbjørnsen (H), og gjorde det klart at hovedutvalget ikke kunne komme utenom å tillate vei, selv om eierne hadde tatt seg grundig til rette.

Asbjørnsen ba politikerkollegene vurdere om ikke veien burde smalnes betydelig inn, samtidig som eierne satte i stand igjen terrenget, og han luftet tanken om ikke en passende reaksjon var å frata entreprenøren ansvarsretten, i tillegg til å politianmelde hele saken.

– Nesten så jeg skulle sagt det selv, roste Jens Petter Bærland (Ap), og la til at han var dønn enig med Asbjørnsen, og det øvrige hovedutvalget fulgte på.

– Jeg har jobbet i området, opplyste Geir Evjen, som er malermester. – Og mange naboer har tatt kontakt og lurt på om det går an å ta seg til rette på denne måten. Blant annet har de fjernet to av naboenes parkeringsplasser

– Må ikke skyte feil mann

Vibeke Andersen (FrP) måtte forsikre seg om at eierne ikke hadde handlet i god tro, og spurte saksbehandleren, Dag Dreyer Sæter, om det var gitt noen muntlige tilsagn fra administrasjonens side.

– Bare så vi ikke skyter feil mann, sa Andersen.

Sæter, som hadde innstilt på godkjenning av veien uten noen videre kommentarer, kunne opplyse om at det ikke hadde vært noen kontakt før Evjen hadde opplyst om ulovlighetene. Eierne var da blitt kontaktet, hvoretter det hadde kommet inn en søknad.

Enden på visa ble at et samstemmig hovedutvalg gikk inn for både å frata entreprenøren ansvarsretten for to år, anmelde hele saken til politiet, og ilegge dagbøter på fem hundre kroner dersom ikke veien ble smalnet og arealet rundt beplantet innen den første april neste år.

– Jeg er sjokkert, sier eieren, Tormod Kleven, når vi bringer nyheten om at han er politianmeldt, og at den lokale entreprenøren har mistet ansvarsretten for to år. Når det gjelder entreprenøren, synes han det er tragisk.

– Vi hadde regnet med at vi kunne få revet den gamle og ødelagte bygningsmassen i løpet av våren. Dermed trengte vi en anleggsvei for å få kjørt rivningsavfallet bort.

Derfor var det viktig å få anlagt veien mens det var frost i bakken, forklarer Kleven. Han gir uttrykk for at en anleggsvei ikke var søknadspliktig, siden den var godkjent av Veidekke, som er grunneier.

– Vi har handlet i god tro, mener Kleven.

– Hva vil du gjøre nå?

– Det er klart jeg må anke dette vedtaket, sier Kleven.

Også et tidligere vedtak om hvor stor fritidsbolig det skal være anledning til å bygge, er anket. Denne saken ligger nå hos Fylkesmannen.

– Vi venter på en befaring derfra, opplyser Kleven.

Tekst og foto: Tom Brodin
www.oyene.no