Uvettige kommuner

Arkitekt Erik Collett har tatt med seg tegnebordet til Hyttemessen på Hellerudsletta. Her kan publikum se ham skisse prosjekter tilpasset forskjellige tomter og varierende topografi. En lang rekke fritidsboliger i fjell og ved sjø bærer hans signatur. Han reagerer sterkt på mye av det som skjer i norske hytteområder.

- Ikke et vondt ord sagt om ferdighyttene. Men de er som regel tegnet for ideelle tomter. Terrenget er imidlertid svært krevende i mange hytteområder, og ferdighyttene kommer lett i konflikt med natur og topografi. Det er her arkitekter har noe å bidra med ved at hytter utformes og tilpasses tomtas unike egenskaper, sier Kritt-arkitekten. Han nøler ikke med å karakterisere mange kommuners praksis som uvettig.

Kvalitet til folks hytteliv

- Arkitekt oppfattes lett som synonymt med ”kostbart prosjekt”?

- Vi arkitekter møter iblant den oppfatningen. Men dette er en fordom. Vi kan skape rimelige løsninger såvel som mer kostbare. Og glem ikke at vede å bruke arkitekt får oppdragsgiveren påvirke prosjektet sitt ned i minste detalj, om han og hun vil.

Kritt-arktekter tegner bygg i alle kategorier – smått og stort. Collett kaller seg generalist – han ønsker å kunne engasjere seg på alle nivåer.

- Men jeg liker til enhver tid å ha et hytteprosjekt eller flere å jobbe med. Det gir meg mye å få være med å gi kvalitet til det stedet hvor familien skal feriere og hente krefter til sine hverdager, sier Collett.