Bak prosjektet står Bjørn Halvorsen - kjent som taxibåtsjåfør, snekker og innehaver av et lokalt vaktselskap. Nå er han også blitt eiendomsutvikler.

Skjermbilde 2018-02-20 kl
Strøm fra solceller og dyrking av vekster på egne parseller kjennetegner Skåtøy hagekolonis miljøprofil. Illustrasjoner: Snøhetta

Miljøprofil

Hyttene blir isolert og får innlagt vann. Tretten av hyttene får ett soverom, fem får to soverom og må regnes som fullverdige familiehytter. Strøm fra solcelleanlegg er en del av konseptet. Men miljøprofilen strekker seg ut over dette. Miljø og økologiske dyrkingsmuligheter hører også med.

Arkitektene Margit Tidemand Ruud og Andreas Joyce Nygaard, samt landskapsarkitekt Christopher Oh fra velkjente Snøhetta har utarbeidet planene for Skåtøy hagekoloni.

Skjøt gullfuglen da han fikk med Snøhetta

– Meningen er å selge parseller til folk som er interessert i å dyrke jorda på en økologisk måte. Det er denne kategorien mennesker vi er ute etter, sa Bjørn Halvorsen i et intervju med TA for en tid siden. Han mener å ha skutt gullfuglen med å ha fått Snøhetta med på laget.

– Ved en tilfeldighet kjenner jeg en av arkitektene i Snøhetta fra før. Hun har nemlig hytte på Parisholmen like i nærheten av Skåtøy, og jeg kom i prat med henne for en tid tilbake om denne ideen. Hun var på befaring her i fjor våres sammen med to andre fra Snøhetta, og bestemte seg da for å «gå for det». At Snøhetta er med gir etter min mening prosjektet et kvalitetsstempel, som potensielle hyttekjøpere kanskje setter pris på, sier Halvorsen til bladet Anleggsmaskinen.

500 kvm tomt på hver

Skåtøy er den største øya i Kragerøskjærgården. Øya har rundt 250 fastboende og knyttes til fastlandet med rutebåt. Hytteeierne vil imidlertid kunne ta seg til og fra med egen båt fra hyttas båtplass, om de vil. Å kjøpe en båtplass koster imidlertid 250.000 kroner.

Totalt er det altså gitt tillatelse til oppføring av atten hytter i Skåtøy hagekoloni. Alle har ca. 500 kvadratmeter tomteareal, inkludert jordparsellen for matdyrking på ca. 200 kvadrat.

Feltet bygges med to hyttetyper: Den minste er på 42 kvadratmeter og inneholder allrom med kjøkken og peisovn, samt soverom og bad. Den største er på 57 kvm med allrom, to soverom og bad. Begge hyttetypene får utvendig bod med en solvendt drivhusglassvegg for dyrking av planter som kan plantes ut på hyttetomtas dyrkningsfelt. Hyttetakene er i form og himmelretning innrettet for solceller. En av de tre kjøperne har allerede bestilt solcellepanel.