Bildet: Administrerende direktør i Trysilfjellet Alpin AS, Helge Bonden, viser fram brevet hvor Statens vegvesen krever 10.000 kroner i erstatning for forsøpling av vegnettet rundt Trysil med kunstsnø. Foto: Torill Kolbu

Administrerende direktør i Trysilfjellet Alpin AS, Helge Bonden trodde ikke sine egne øyne da han mottok brev fra Statens vegvesen med krav om å betale erstatning for å ha påført veinettet i Trysil 20 centimeter kunstig snø fordelt over tre dager i november i fjor.

- Dette er et hårreisende krav som vi ikke kommer til å betale. Jeg håper på at vegvesnet bruker sunn fornuft og trekker erstatningskravet tilbake, sier Bonden bestemt.

Værgudene bestemmer

Statens vegvesen mener at det ved bruk av snøkanoner er blitt påført til sammen 20 centimeter kunstsnø på riksveg 26 og fylkesveg 585 til Høgåsen, fylkesveg 563 fra rundkjøringen i Trysil sentrum til Hovi og strekningen fylkesveg 572 fra Innbygda til Flenåsen mellom 11. og 13. november 2009.

- Dette har ført til ekstra kostnader for vår entreprenør Mesta AS i form av ekstra brøyting og salting, som Trysilfjellet må betale, skriver vegvesenet i et brev.

Vegvesenet ber også Trysilfjellet unngå å sprøyte kunstig snø på veinettet i framtida.

- Vi er ikke herre over vær og vind, og kan dermed ikke garantere at det ikke kommer fjoner av kunstsnø blåsende ut på vegnettet rundt Innbygda om vinteren. Må vi slutte å produsere snø, kan vi ikke drive lønnsomt og må stenge. Da stopper Trysil, mener trysilfjelletsjefen.

Ikke realistisk

Helge Bonden hevder det er helt umulig at snøkanonene i Trysilfjellet kan ha sprøytet slike mengder kunstsnø ut på veinettet som vegvesnet beskriver.

- Avdriften fra snøanlegget blir aldri så mye. Selvfølgelig driver det litt snø hit og dit, men ikke mengder som vegvesnet beskriver. Her må det ha vært et ekte snøfall med i bildet, hevder Bonden.

Vegvesenet på sin side minner om at det er forbudt ved lov å tilføre offentlig vei søppel, ugras eller liknende som kunstsnø, og at brudd på denne loven medfører straffansvar.

Hjørnestensbedrift

Helge Bonden påpeker at Trysilfjellet er landets største alpinanlegg og turistattraksjon. 400 personer er sysselsatt i bedriften om vinteren, og til sammen jobber om lag 1000 personer i fjellet om vinteren.

� �Vi har produsert kunstsnø i en årrekke, men har aldri mottatt klage på forsøpling av veinettet tidligere. Vi kommer til å fortsette med snøproduksjon også i framtiden. Med Europas beste kunstsnøanlegg og 430 snøkanoner kan vi ikke garantere at det aldri fyker noe snø inn i veinettet rundt Trysilfjellet, sier Helge Bonden, som håper kravet om kostnadsdekning blir trukket tilbake.