www.bildebase.no
Aldri før har messa åpnet så tidlig som i februar.
– I år har vi hatt så stor pågang at vi har måttet redusere arealet for den enkelte utstiller for å få plass til flest mulig. 225 utstillere viser fram 650 båter i år, sier messesjef Aud Høva til NTB.
I fjor lå besøket på nærmere 60.000 personer. I år har arrangøren begrunnet håp om å komme opp i 70.000 besøkende.
– Båter i sjøen-utstillingen i Sandvika i september i fjor indikerte at vi kan vente stor pågang fra båtfrelste også i år, sier Høva.
Så kan hun da også by på et stort utvalg av båtmodeller, merkenavn og motorer i alle varianter og størrelser, utstyr, elektronikk og klær.

Fagopplæring
I høst etterlyste båtbransjen gjennom et NTB-intervju ungdom som var interessert i å utdanne seg innen båtbyggerfaget – det være seg båtbyggeri, plaststøping, motor og mekanikk.
For å følge opp er bransjens interesseorganisasjon NORBOAT til stede under årets messe med demonstrasjon av forskjellige byggemetoder, og informasjon om utdanning og muligheter innen bransjen.
Men allerede nå har etterlysningen hatt sin effekt. Nå er man i full gang med opptak til tre båtbyggerlinjer som er etablert langs kysten: Ved Blakstad videregående skole i Froland utenfor Arendal, i Norheimsund og på Askøy utenfor Bergen, hver med 15 studieplasser.
– I løpet av messa vil det også bli bygget en tradisjonell Strandebarmer på 17,5 fot, fra kjøl til ferdig bordet båt. Hver dag vil det også bli demonstrasjon av moderne og miljøvennlig vakuumstøping av båt, sier messesjefen.

Nullvekst minus
Direktør Erlend Prytz i NORBOAT tror at båtsesongen vi nå er på full fart inn i, vil gi nullvekst i omsetningen eller en nedjustering sammenlignet med de siste årene.
– Det er ikke snakk om noe krakk, men vi vil nok merke en viss justering ned i salget sammenlignet med situasjonen de siste årene. Men det vil variere med båttype, sier Prytz.
Han mener det er åpenbart at uroen i rente- og aksjemarkedet vil påvirke kraftigere i år enn tidligere.
– Intet tre vokser inn i himmelen – heller ikke vårt, sier båtdirektøren, som likevel kan glede seg over stor pågang av utstillere på Sjøen for alle.
– Tidligere har vi hatt vekst rund baut. I år tror jeg konkurransen blir veldig hard i segmentet små landstedsbåter. Jeg tror nisjen allværsbåter, i størrelse fra 25 fot og oppover, vil få en økning. Så er jeg veldig spent på seilbåtsalget. Signalene fra bransjen spriker i alle retninger, sier NORBOAT-direktøren. (©NTB)