Bildet over: Steinar Andreassen,Per Lie og Glenn Olsen jaktet på båttyver natten igjennom på Hvaler, men er frustrert over at de ikke fikk hjelp av politiet. Foto: Geir A. Carlsson

 

Glenn Olsen fikk umiddelbart en ubehagelig følelse av at noe var galt. Rett utenfor stuedøren, i enden av en blindvei, satt tre mørkkledde menn med fremmede ansikter i en parkert bil med utenlandske skilter.

- Jeg lurte på hvorfor det sto en bil med motoren i gang og mørke lykter på gårdsplassen min klokken ti om kvelden, sier han til Fredriksstad Blad.

Tror de planla tyveriraid

Olsen åpnet døren, og bilen forsvant umiddelbart. Olsen, som eier Stokken Båt og Motor, tok kjapt opp forfølgelsen, kun iført t-skjorte og en glorete boksershorts. Han var også hemmet av manglende fottøy.

- Jeg tror at østeuropeerne drev og kartla rutinene mine, med planer om å gjøre et brekk i butikken min, akkurat som de har gjort i flere andre båtbutikker på Hvaler.

Fra Kjøkøy gikk ferden til Shell-stasjonen på Kråkerøy. Hit kom det fire biler, alle med østeuropeiske skilter og antenne på taket. Trolig et slags internt samband.

- Utrolig frustrerende

- Jeg fulgte det hele på avstand, i håp om bistand fra politiet. Men jeg fikk null respons, og det var frustrerende. "De har ikke gjort noe kriminelt. Du får heller ringe tilbake hvis de gjør noe galt", var alt politiet sa. En merkelig fremgangsmåte. Politiet tar gjerne noen som kjører fem kilometer over fartsgrensen, men er visst ikke interessert i å stoppe kriminelle bander, sier Olsen.

Bilen som hadde stått utenfor hjemmet til Olsen, kjørte etter hvert i retning sentrum.

- Jeg prøvde å følge etter, men bilen slapp unna.

Forsvant og gjemte seg

Én av de andre bilene, en kassevogn, kjørte fra Shell mot Hvaler. Per Lie, eier av Rød båthavnservice, ble kontaktet.

- Sjåføren visste at han ble iakttatt, bråkjørte forbi noen biler og svingte inn til Rød, ned mot Listranda. Ved hjelp av en bil blokkerte jeg den eneste utkjørselen fra stedet, og så begynte seks personer å lete etter kassevognen. Vi holdt på i tre timer, til klokka 02 på natten. Men vi fant ham ikke, sier Lie.

Både Lie og Olsen varsler flere lignende aksjoner.

- Vi er hele tiden på vakt og kommer til å fortsette å patruljere Hvalerveien. Den vil være bevoktet, og vi kommer til å følge nøye med på alle østeuropeiske biler. Det vil vi gjøre helt til politiet griper inn og hjelper oss å pågripe båttyvene som herjer på Hvaler, sier Olsen.

Politiet forklarer manglende uttrykning med få ressurser.

- Jeg kjenner ikke saken i detalj, men vi har ikke kapasitet til å sjekke ut alt, sier Terje Lindahl i Østfold politidistrikt.

BLI TILHENGER AV HYTTEAVISEN PÅ FACEBOOK