I dag kan fritidsbåter tømme toalettavfallet rett i sjøen så lenge de er 300 meter fra land.
– Det er uakseptabelt å drive med den typen utslipp, sier leder i Naturvernforbundet i Hordaland, Ingar Flatlandsmo til NRK. Han viser til at så vel hytter som bobiler må innordne seg et helt annet regelverk, og mener utslippene truer det biologiske mangfoldet og miljøet i fjordene.

Oppdrett verst
Marin rådgiver i Naturvernforbundet, Bernt R. Olsen, sier til NTB at virkningen av utslipp fra oppdrettsanlegg er mer alvorlig enn kloakkutslippene. Men i enkelte fjorder og mindre områder kan også forurensning fra båter bety en del.
Han har undersøkt forholdene i Hardangerfjorden etter at algeveksten har økt sterkt, blant annet på badeplasser. Han setter algeveksten i sammenheng med at fjorden er sterkt belastet med oppdrettsanlegg.
– Det er slått fast at utslipp fra akvakultur står for den store økningen i næringssalter i sjøen. Naturvernforbundet har derfor krevd stopp for nye oppdrettskonsesjoner, sier Olsen. Han er bekymret over at eksisterende anlegg utvider og at det kommer til nye anlegg for blant annet torsk.

Båtutslipp øker
Olsen sier at utslipp fra fritidsbåter er en liten dråpe som kommer på toppen av den øvrige forurensningen. Men antallet fritidsbåter med toalett har økt sterkt i de senere år og dermed øker også utslippene.
Flatlandsmo i Naturvernforbundet i Hordaland sier til NTB at det er aktuelt å følge opp kravet om forbud mot kloakkutslipp fra fritidsbåter overfor myndighetene.
– Vi trenger samme system for fritidsbåter som for bobiler. Det må etableres tømmestasjoner i havner og marinaer. Det finnes en del slike i dag, men det er for få, sier han.
– Tøvete
Naturvernforbundet får foreløpig ingen støtte fra Kongelig Norsk Båtforbund. Generalsekretær i forbundet, Jan Syvertsen, kaller Naturvernforbundets utspill om kloakktømming tøvete.
– Det er jo noe helt annet å slippe ut toalettavfall på land og å slippe det ut i saltvann. Der blir det jo borte i løpet av kort tid, sier Syvertsen til NRK. Han mener kritikken er basert på synsing og udokumenterte påstander. (©NTB)