De to skiløperne som har vært værfaste i flere dager etter å ha forsøkt å krysse Hardangervidda på tvers.
– Klokken 8 var vinden oppe i 66 knop på Haukeliseter. Nå har det leet men det er fortsatt 30 knop vind. Det er altså ikke helikoptervær. Veien over Haukelifjell er stengt, men letemannskapene har kjørt etter en brøytebil for å komme opp på Hardangervidda, sier operasjonsleder Karl Jørgensen i Telemark politidistrikt til NTB.
Meldt savnet fredag
De to, en kvinne og en mann i 30-årene, ble fredag meldt savnet etter at de ikke kom tilbake til avtalt tid. De gikk fra Haukeliseter 4. januar, og skulle gå via Hellevassbu til Finse. I flere dager har de ligget værfast på Hellevassbu.
– Telemark politidistrikt hadde sist kontakt med dem over telefon klokken 11.30 søndag. Da sa de at de ville ta seg til en hytte i nærheten. Så vidt jeg kunne høre over en sprakete telefonlinje så var det en hytte de kunne se, så sikten må ha blitt litt bedre, sier Jørgensen.
Måtte gi opp
Skiløperne har til nå ligget i et telt ved Mannevatn. Lørdag kveld skulle de hentes ned fra Hardangervidda med snøscooter, men dårlig vær satte en stopper for planene.
– Mannskapene fant dem ikke. Det er mørkt og uvær med mye vind. Men vi har fått GPS-posisjonen til skiløperne, og de melder at de har det bra. De har bardunert teltet og er trygge, sa politiet til NTB lørdag.
Det ble da bestemt at skiløperne skulle holde seg i ro, og at de skulle bli hentet klokken 13. søndag. Skiløperne skal være fjellvante, og var utstyrt for en lengre tur. Redningsaksjonen er forsinket, men politiet har ikke gitt opp å få de ned søndag
– Det må vi. Det er veldig viktig for oss at vi får dem ned nå, sier Jørgensen.
Leteaksjonen etter de to ble satt i gang lørdag formiddag, med mannskaper fra Røldal, Eidfjord og Telemark, samt lensmannen i Odda og Ullensvang. (©NTB)