Vassdraget som det lokale energiselskapet og politikerne i Kvinnherad vil bygge ut, ligger i tilknytning til det landskjente Baroniet i Rosendal. Helen Bjørnøy skyldte på at tiden ble for knapp etter regjeringsskiftet da hun ikke gjorde om på Bondevik-regjeringens utbyggingstillatelse. Nå kan saken havne på hennes bord igjen.

Herborg Kråkevik, som er fra Hardanger, har i lang tid engasjert seg mot utbyggingen.

-Det hadde vært fantastisk om miljøvernministeren nå benytter sjansen til å stoppe utbyggingen. Jeg håper regjeringen ser dette som en gyllen mulighet til å vise at den fortsatt er rødgrønn, sier Kråkevik til Dagsavisen.


Irritert
Det er allerede et kraftverk i fossen ovenfor Baroniet i dag, men denne skal ifølge planene bygges kraftig ut. To regjeringer har tidligere sagt nei til ytterligere utbygging, men det siste Bondevik-regjeringen gjorde før den gikk av i oktober, var å gi konsesjon. Det irriterte Kråkevik voldsomt.

-Først laget man nasjonalpark på Folgefonna, siden opprettet man et landskapsvernområde i forbindelse med Baroniet. Da henger det ikke på greip å bygge ut vassdraget. Det er helt uforståelig at det er så viktig å gjennomføre dette, fordi fossen betyr mye for landskapet rundt Baroniet, men svært lite i kraftsammenheng, sier Kråkevik.

Hun jobbet der som guide allerede i 1991, og har siden 1993 hatt årlige konserter på stedet. Hun har vært en varm forsvarer av naturen rundt den unike vestlandsperlen like lenge.


Trenger plan
Bjørnøy (SV) fikk kraftig kjeft fra sine egne da hun ikke klarte å redde vassdraget i fjor høst. Partifelle Heidi Sørensen kalte det en «arbeidsulykke» at Bjørnøy ikke stanset konsesjonen. Men nå kan saken komme tilbake til Bjørnøy. Årsaken er at Kvinnherad kommune har bestemt at det ikke trengs en ny reguleringsplan selv om vassdraget bygges ut. Det til tross for at fylkesmannen i Hordaland tidligere har slått fast at det er nødvendig med en omregulering for å bygge ut.

Dette vedtaket er nå påklaget, og miljøverndepartementet er ankeinstans. Det er departementet også dersom noen klager på selve reguleringsplanen. Dermed er det duket for omkamp også om selve utbyggingsvedtaket, og Bjørnøy får siste ordet.

-Fordi saken kan havne hos oss, kan vi ikke si noe. Foreløpig må vi bare følge med på hva som skjer, sier statssekretær Henriette Westhrin (SV) i Bjørnøys feriefravær.

Hun legger imidlertid ikke skjul på at SVs syn på saken er velkjent, og at partiet tidligere har gått hardt ut mot utbyggingsplanene.


Røkke-saken
Naturvernforbundet står bak klagen på kommunens vedtak, og leder Lars Haltbrekken forsikrer at forbundet skal benytte seg av alle klagemuligheter.

-Denne saken skal ikke Bjørnøy slippe unna. Da får hun muligheten til å redde opp en alvorlig fadese fra den forrige regjeringen, sier Haltbrekken.

Han mener Bjørnøy må gjøre det samme som da hun grep inn overfor Kjell Inge Røkkes byggeplaner på Konglungen i Asker. Også der mente kommunen at omregulering var unødvendig, men Bjørnøy forlangte en ny reguleringsplan. (ANB)