I Hjartdal har noen grunneiere satt sinnene i kok blant hyttefolket: «En av grunneierne skal ha forlangt 30 kroner per meter skiløype i årlig kompensasjon. Det tilsvarer 300.000 kroner for ei skiløype på ei mil. Det er godt betalt for å låne bort snøen sin. Skulle alle grunneierne i Tuddal forlangt det samme, måtte Tuddal løypelag ut med 2,1 mill. i årlig kompensasjon. Det er både umulig og urimelig», skriver avisa Telen på Notodden og krever at de folkevalgte rydder opp.

Hytteeierne er avgjørende

Hjartdal har 2000 hytteeiere, forteller avisa, og de aller fleste er hjemmehørende utenfor kommunen. Disse hytteeierne legger igjen mye penger i form av eiendomsskatt, men de har ingen stemmerett eller innflytelse over hvordan pengene brukes. De er «helt avgjørende for å finansiere det gode tjenestetilbudet de fastboende i Hjartdal har». Telen mener politikerne må ta affære når man opplever at grunneierne nå vil ha betalt for at hyttefolket bruker snøen som ligger på utmarka deres.

Politikerne må ta ansvar

Kommunen arbeider med en sti- og løypeplan, men denne er satt på vent og blir ikke ferdig denne sesongen. Om den vil kunne bringe den betente konflikten ut av verden, vet ingen. Men lokalavisa mener i alle fall at grunneiernes urimelige opptreden må føre til at politikerne kommer på banen: «Politikerne må ta sitt ansvar som hyttekommune på alvor og gi mer enn bare vakker natur tilbake», konkluderer Telen.