Bildet over: Flere av hyttene i Telemark blir satt opp av østeuropeiske arbeidere på luselønn, ifølge Arbeidstilsynet. Hyttene på bildet har ingen ting med saken å gjøre. ILLUSTRASJONSFOTO: TORE BJØRNSTAD

– Vi trodde lønningene gikk oppover i tråd med hytteprisene. Men det vi så var at det snarere at de er på full fart ned, sier Gunn Gjevestad fra Arbeidstilsynet til Varden. Nrk meldte i dag om Arbeidstilsynet og Skatteetaten som avdekket mange feil da de var på inspeksjonsrunde i Telemark i september. – Vi besøkte 25 steder fra Lifjell til Rauland. Kun fem av stedene hadde tilnærmet alt i orden, sier Gjevestad til Varden.

Dårlig sikring og dårlig betalt

� � Vi opplevde flere tilfeller av dårlig sikring av arbeiderne, lave lønninger og flere av arbeiderne manglet påkrevet ID-kort. Det gjaldt litauere, estlendere og latviere. Vi så at flere har fått en grunnlønn på mellom 14 og 20 kroner brutto. Det tilsvarer minstelønnen i hjemlandet, sier Gjevestad.

Det er gjerne utenlandske firma som opererer ulovlig. Men de norske entreprenørene som hyrer disse firmaene har krav om å sikre lønn etter forskriftene. Ufaglærte uten bransjeerfaring har krav på 128,50 kroner i timen, mens faglærte har krav på 142,75 kroner i timen. Diett og feriepenger kommer i tillegg.

- Jeg vet ikke om dette er uvitenhet, men det ville forundre meg mye om dette ikke er kjent i bransjen, kommenterer Gjevestad.

Hytta til Astrid Versto

NRK Telemark melder at en av hyttene som ble inspisert er eid av Astrid Versto. Versto var tidligere informasjonssjef på Slottet og nyhetsanker i NRK.

Hytta ligger i Rauland i Vinje, og arbeiderne skal ha fått en grunnlønn på 15 kroner timen. Astrid Versto sier hun ikke visste noe om dette før NRK tok kontakt med henne.

– Vi har bedt om et møte med hyttefirmaet så snart som mulig, opplyser Versto.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE