Gunnar Elstad planlegger en helt ny og
miljøvennlig form for oppvarming i et nytt
hyttefeltene i Bjødnalie på Golsfjellet.
Foto: Tore Bjørnstad

Nærvarmenettet vil bli basert på flis og bygges i tilknytning til tomtene i felt 3 i Bjødnalie. Her legges det ut omkring 60 tomter, hvorav noen også skal bebygges med utleieleiligheter, omkring 65 enheter. Vi regner med at 90% av energibehovet til hyttene og leilighetene i dette området vil bli dekket gjennom forsyning fra nærvarmenettet,sier Gunnar Eldstad. Han er en av grunneierne i området og initiativtakerne til energiprosjektet.

Nærvarmenettet vil levere oppvarming og varmt forbruksvann. Hver hytte og leilighet vil betale for eget forbruk. Både hytteeierne og vi som drivere av anlegget vil tjene på denne framtidsrettete løsningen, sier Eldstad. Og så er dette også et svar på miljøutfordringen.

Åtte millioner kroner må til for å finansiere energiprojektet, som skal baseres på bioenergi med gass som reservekilde. Råstoffet er flis fra egen skau. Fjellskogen er svært godt egnet til slik produksjon, og så er den en fornybar energikilde. Så interessant er satsingen at In-novasjon Norge har gitt tilskudd til planarbeidet og kommer etter alt å dømme til å delta i sluttfinansieringen av anlegget.
- Hva har hyttefolket å tjene på dette?
- Først og fremst at de får en stabil kilowattpris i forhold til strøm. Vi ser jo et strømprisene farer opp og ned. Fra enkelte hold er det også tatt til orde for at hyttestrøm må bli dyrere enn vanlig husholdningsstrøm. Alt tyder på at det bare vil være fordeler med et slikt nærvarmenett. Vi antar at prisen kan komme til å ligge på rundt 55 øre kilowattimen. Tilkoblingsprisen vil være på ca 25 000 kroner.

Bjødnalie byr på ”gammeldagse tomter” hvor det er romslig mellom hyttene. Likevel ligger hyttefeltet sentralt i forhold til de fleste aktiviteter og tjenester hyttefolk normalt etterspør. Tomtene er fra 1 til 2,5 mål og ligger øverst i reguleringsområdet rett under Storefjelltoppen, mellom Kamben Høyfjellshotell og Storefjell Resort Hotell. Fra hyttefeltet har man flott utsikt til kulturlandskapet og fjellheimen.