Bjørnøys forgjengere i ministerposten, Børge Brende (H) og Knut Arild Hareide (KrF), vernet henholdsvis to og åtte områder i sine første år som miljøvernministere, skrev Nationen tirsdag.
– Skuffet
– Jeg er veldig skuffet og forundret over at en miljøvernminister ikke viderefører dette arbeidet, sa Børge Brende til NRK tirsdag kveld.
I statsbudsjettet for 2006 ble det slått fast at åtte områder innenfor Nasjonalparkplanen skal vernes. Det er nå tre og en halv måned igjen av året, uten at Bjørnøy hittil har vernet et eneste område.
– Det kommer i løpet av høsten. Den planen som vi la for 2006, den følger vi. Jeg er veldig glad for jobben Børge Brende og Knut Arild Hareide har gjort, og vi fortsetter slik som planen er i 2006, sier Bjørnøy til NRK.
– Her følger vi det vi har planlagt, svarte Bjørnøy på spørsmål fra Brende om hun ville gjennomføre de sju nye verneområdene i 2006.
Naturvernere jubler
Både i Bondelaget og i Senterpartiet ble Bjørnøys vernetempo møtt med godord og skryt, mens man i Naturvernforbundet har vært misfornøyd. Bjørnøy svarte bekreftende til NRK på at Brende og Hareide hadde tatt seg av de enkle sakene i sine perioder, mens hun var blitt sittende igjen med de mer kompliserte sakene. Dette utspillet fikk Børge Brende til å se rødt.
– Jeg blir helt målløs, sa han.
Naturvernere jublet tirsdag kveld etter Bjørnøys løfte om sju nye verneområder i år.
– Prisverdig. Da kan vi avblåse alarmen om vernepause. Med løftet Bjørnøy nå har gitt, kan vi konstatere at hun vil gjøre en kraftig innsats for å ta vare på uvurderlige deler av norsk natur, sier leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund. (©NTB)