Av Tom Brodin

- Administrasjonen kan ikke se at det er forhold i søknaden som skulle tilsi at saken skulle vurderes annerledes nå enn i 2007, skriver kommunens saksbehandler, overingeniør Harald Svendsen i innstillingen sin . Og føyer til at administrasjonen legger til grunn de samme vurderingene som ble gjort da Fylkesmannen i 2008 stadfestet kommunens avslag fra året før.

Saksbehandleren innrømmer at mange forhold kan tilsi dispensasjon, men at forbudet mot nye fritidsboliger bør veie tyngre enn disse.
 
– Gode grunner
 
Eierne av Lilleskagveien 94 har mange argumenter for at nye eiere skal få slippe boplikten ved et eventuelt salg:
 
  • Fylkesmannen har tidligere uttalt at det er mange grunner til en bruksendring fra bolig til fritidsbolig, blant annet fordi området er dominert av fritidsboliger.
  • Kommunen har uttalt at det ikke er ønskelig med fast bosetting i LNF-områder.
  • Grunnloven sier at ingen lov må gis tilbakevirkende kraft. Det har skjedd, siden eiendommen ble kjøpt i 1973, mens konsesjonsloven trådte i kraft i 1975.
  • Det vises til en rekke sammenlignbare saker i Tjøme kommune.
  • Hvasser har endret karakter fra å være et levende helårssamfunn til å være et ferie- og fritidssted.
  • Det er mulig at eiendommen kan ha vært benyttet som fritidseiendom også før 1973.
 
– Gjør feil på feil
 
Tone Margrethe Torgersen skrev for et par måneder siden et brev til Tjøme kommune, der hun hevder at både Tjøme og andre kommuner praktiserer konsesjonsloven på en gal måte. – Kommunene gjør feil på feil , mener hun, – også når det gjelder Lilleskagveien 94.
 
Torgersen var aktiv i Bolyst Veierland, som kjempet mot boplikten på den lille øya i Nøtterøy kommune. Gruppa vant fram, og kommunestyret fjernet boplikten den 19. juni i år.
 
Kan bli god butikk
 
Det er slett ikke opplagt at Tjøme-politikerne følger rådet fra administrasjonen. I forrige møte vedtok flertallet fra Høyre og FrP å gi tillatelse til å fylle skjellsand  på ei hyttestrand i kommunen, til tross for at kommuneplanen forbyr det.
 
Dersom boplikten på eiendommen blir opphevet, må det antas at verdien vil stige betydelig. Eiendommen er tidligere forsøkt solgt for 20 millioner kroner, men uten hell.