Helt ferske tall fra NBBL viser at brukte boliger i borettslag gikk opp med 6,2 prosent i årets tre første måneder. I de siste tre årene har en gjennomsnittlig borettslagsbolig blitt 570.000 kr dyrere. Bare siste år gikk den opp med 295.000 kr.
- De som trodde at boligmarkedet i år ville bli roligere etter fjorårets voldsomme prisoppgang må revurdere sine antakelser. Kun én gang tidligere - i 2000 - har vi registrert en høyere prisvekst i et første kvartal. I perioden fra 1. kvartal 2006 til 1. kvartal 2007 har oppgangen vært på 20,4 prosent, forteller adm. direktør Ralph Norberg.
Samfunnsøkonom Dag Rune Arntsen, som lager NBBLs statistikk, opplyser at gjennomsnittsprisen for en brukt borettslagsbolig 1. kvartal i år var 1.743.000 kr.
- Prisveksten i årets første kvartal gikk igjen over hele landet. Størst var økningen i Bergen med 11,4 prosent. Akershus hadde 10,1 prosent. Lavest var veksten i Trondheim med 0,8 prosent. Om en ser på perioden fra 1. kvartal 2006 til 1. kvartal 2007 er det i Stavanger vi finner det mest heftige boligmarkedet. Her har prisøkningen vært på 36 prosent, mens Bergen har en oppgang på 25 prosent, forteller Arntsen.
NBBL-direktør Norberg sier at han er overrasket over den sterke prisoppgangen på nyåret. Siden juli 2005 har Norges Bank satt opp styringsrenten ved ni anledninger. Det er også klare signaler om at Norges Bank vil sette rentene videre opp i tiden fremover. Vi hadde ventet at dette etter hvert ville slå ut i en mer dempet boligprisvekst, sier Ralph Norberg.

Når dette ikke har skjedd tror Ralph Norberg at hovedforklaringene ligger i tre forhold.
. Norsk høykonjunktur. I 2006 økte Brutto Nasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge økte med rundt 4-5 prosent for tredje år på rad. Dette har ført til svært lav arbeidsløshet, optimisme og god økonomi i husholdningene.
. Høy befolkningsvekst og fortsatt sentralisering. I 2006 økte folketallet i Norge med 40.900. Dette var den største årlige tilveksten i folketallet som noen gang har vært registrert i Norge. 58 prosent av økningen skyldtes innflyttingsoverskudd fra utlandet. Dette bidrar til høy etterspørsel i boligmarkedet.
. Byggekostnadene. Byggebransjen har opplevd materialknapphet og mangel på arbeidskraft. Sammen med tomtemangel og skjerpede myndighetskrav, har dette ført til høyere byggekostnader og at nye boliger blir dyrere.

- Avstanden i pris mellom nye og brukte boliger holder seg fortsatt høy, og mange velger da å gå i bruktmarkedet. De gode tidene innebærer at husholdningene føler stor økonomisk trygghet når de investerer i bolig. Dette bidrar til høy etterspørsel og tøffe budrunder. Vi forventer nå en oppgang på ca 15 prosent i 2007, sier NBBL-direktør Ralph Norberg.