– I alle hytter og fritidsboliger skal det være montert minst én røykvarsler, i tillegg til at tilstrekkelig slokkeutstyr skal være synlig og tilgjengelig. Røykvarsleren er imidlertid helt verdiløs om den ikke fungerer, for eksempel på grunn av manglende eller tomt batteri. I vår tette dialog med landets brannvesen får vi stadig bekreftet at de finner altfor mange tilfeller av dette når de er ute på tilsyn i fritidsboliger, forklarer Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen.

Søtorp mener at tilbakemeldingen fra landets brannvesen er bekymringsverdig.

– Når det gjelder brann i bolig og fritidsbolig, anses en fungerende røykvarsler med god margin for å være det sikkerhetstiltaket som redder flest liv i Norge. Det kan skje at batteriet har gått tomt siden sist man var på hytta, og da vil den ikke fungere. Vi anbefaler derfor at man sjekker at røykvarsleren fungerer hver gang hytta tas i bruk.

Selv om mange bruker hyttene sine relativt hyppig, så står de fleste hytter og fritidsboliger ubrukt flere uker i strekk i løpet av året.

Ikke ta ferie fra brannsikkerheten

Å sjekke at røykvarsleren fungerer hver gang man tar i bruk hytta er det første punktet i Brannvernforeningens sjekkliste for et trygt og sikkert opphold på hytta. Mange hytter ligger utenfor allfarvei, og utrykningstiden for det lokale brannvesenet vil derfor være lenger enn for fritidseiendommer i mer sentrale strøk.

– Det er veldig dumt å ikke ha et ekstra batteri tilgjengelig, om man oppdager at røykvarsleren er tom for strøm. Vi oppfordrer derfor alle om å ha ekstra røykvarslerbatteri lett tilgjengelig på hytta. Sett det gjerne på lista for påskehandelen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Brannvernforeningens sjekkliste for brannsikkerhet på hytta:

  • Sjekk røykvarsleren hver gang hytta tas i bruk
  • Ha alltid ekstra batterier i reserve
  • Sørg for rikelig tilgang til slokkeutstyr
  • Gå aldri fra levende lys
  • Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ
  • Deponer og kast askeavfall på en forsvarlig måte
  • Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk
  • Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig
  • Bruk godkjente fagfolk til utbedringer som krever dette

Brannvernforeningen og Tryg Forsikring samarbeider om en felles forebyggende informasjonskampanje om brannsikkerhet på hytta. I løpet av sommeren vil det i samarbeid med lokale brannvesen gjennomføres publikumsrettede aktiviteter, hvor det rettes søkelys på brannsikkerhet ved opphold på hytter og fritidsboliger.