Bedrifter som selger turer og opplevelser i naturen
er blant dem som nå kan bli sertifisert gjennom
Miljøfyrtårn-ordningen. Foto: Marie Lier.
De nye bransjekravene for organisert friluftsliv tas nå i bruk av medlemsforeninger i DNT, og kan også brukes av for eksempel bedrifter innen naturbasert reiseliv.

Bedrifter som forplikter seg til å følge kravene, skal sørge for at virksomheten deres skjer i tråd med gjeldende lovverk (Friluftsloven, Naturvernloven m.m.). De forplikter seg også til å ikke skade naturen, samt å forstyrre dyrelivet minst mulig. Inntil nå har det ikke eksistert lignende krav for denne bransjen.

Direktoratet for naturforvaltning (DN) mener det er viktig at det er utviklet bransjekrav for bedrifter og organisasjoner som driver med slik virksomhet i naturområder. Det vil bidra til at aktivitetene blir bedre tilpasset naturmiljøet og reduserer påvirkningen på naturen.

Bransjekravene er utviklet etter initiativ fra Den Norske Turistforening (DNT). DN har støttet arbeidet med bransjekravene økonomisk. Underveis i prosessen har DN også bidratt faglig ved utvikling av kravene.

Bransjekrav godkjent av stiftelsen Miljøfyrtårn setter en standard for hva som er miljøvennlig drift innen en bransje. Bedrifter som følger kravene kan bli sertifiserte. De får da en bekreftelse på at de fyller kravene som er satt, og dermed opptrer miljøvennlig.

Innen en rekke bransjer er det vanlig at kunder stiller krav til leverandører om at de skal følge de gjeldende bransjekravene. Sertifiserte bedrifter får dermed et fortrinn fremfor ikke-sertifiserte bedrifter i samme bransje.
Mer enn 1000 bedrifter, og langt over 100 kommuner, er sertifisert gjennom Miljøfyrtårnordningen som har krav for en rekke bransjer.

Kontaktpersoner:
Reidar Dahl, tlf. 73 58 09 48
Anne Lise Sørensen, tlf. 73 58 09 55