Ferien står for døren, og vi gleder oss til varme dager på stranda og deilige avkjølende bak i sjøen. Dessverre ser det ut som om det er flere enn badenymfer og soltilbedere som gleder seg til sommeren. Brennmanetene er på vei, og de kommer til å stortrives i hele Sør-Norge i sommer, skriver nettstedet Ut.no.

Les også: Åpner hytta for 47. gang

Fine forhold

På den marine forskningsstasjonenen utenfor Lysekil i Sverige, er forskere er i full gang med å analysere årets brennmanetsommer. Den lover ikke godt.

– Det har vært mange store glassmaneter tidlig i år, og det er en viktig matkilde for brennmanetene. Det er bra forhold, sier brennmanetforsker Friis-Møller til Ut.no.

Mye dyreplankton i havet, varmt vær og store glassmaneter er ofte varsel om både mange og store brennmaneter. I år slår alle de tre faktorene til.

Les også: Anbefaler vaksine der flåtten herjer

Vondt - ikke farlig

Alle som har blitt brent av brennmanet, vet at det svir og gjør vondt. Skikkelig vondt. Den eneste trøsten er at det ikke er farlig å bli brent av brennmanet. Det forsikrer hudlege Guttorm Guleng.

Og blir du brent, finnes det råd:

– Det viktigste vil være å få bort trådene så fort som mulig, og da anbefales det å skylle det bort med sjøvann. Hvis man har en pinsett, så kan man bruke den til å plukke vekk trådene. Bruker man eddik, som er et kjerringråd, så kan man faktisk aktivere disse giftcellene og gjøre skaden verre, sier Guleng.

Ifølge hudlegen er norske brennmaneter sjelden farlige.

 

Besøk Hytteavisen på facebook