Arbeid mot skjevfordeling

Eiendomsskatt, vindkraft og tomtefestelov har vært og er sentrale temaer for Norges Hytteforbund. Til tross for mangeårig motstand mot eiendomsskatten fra blant andre Norges Huseierforbund, Skattebetalerforeningen og Norges Hytteforbund tar stadig flere kommuner denne skatteformen i bruk for å finansiere sine kommunale tjenester. Hytteforbundet konstaterer at ”det kan virke som at denne avgiftsformen er kommet for å bli”. Forbundet konsentrerer seg nå mer om skjevfordelinger i skatten mellom hytter og fastboende. ”Hytteeiere skal se at vi har noe igjen for den skatten vi betaler inn. Vi har tallgrunnlag som viser at lokaldemokratiet ofte bruker hytteeierne uten stemmerett som ”melkeku”, skriver styret i to-årsberetningen til Hyttetinget.

Gjenværende villmark må beskyttes

Planene om utbygging av vindkraft i flere fjellområder har utløst stort engasjement fra en rekke hytteeiere og velforeninger. Norges Hytteforbund får nå stadig henvendelser fra medlemmer vedrørende slike spørsmål. Hytteforbundet mener at ”vi må beskytte de gjenværende områdene vi har med uberørt villmark. På foreningsnivå kan NHF ikke gå mot etablering av alle vindmøllene som prinsipp. Fokus på visuelle forhold og støy er vesentlige elementer i vurderingene, i tillegg til fysiske inngrep i uberørt natur”.

Dette er kranglesakene i hytte-Norge

NHF har avgitt høringsuttalelse for Raskifte Vindmøllepark i Åmot kommune, som berørte hytteområder i to kommuner. En forespørsel fra Sør-Trøndelag Fylkeskommune om deltakelse i en areal- og interesseanalyse for Innlandet, Sør-Trøndelag, klarte vi ikke å bemanne”, melder styret.

Tomtefesterne etterspør bistand

Den antagelig viktigste saken forbundet de siste årene har vært arbeidet med tomtefestesaken, hvor både styret og forbundets advokat har vært aktive, særlig etter at staten tapte ankesaken ved menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Forbundets jurist mottar jevnlig spørsmål fra medlemmer vedrørende festekontrakter, prisregulering og eventuelt frikjøp.

I hytteforbundets beretning nevnes også flere andre saker hvor man har engasjert seg. Det gjelder blant annet etableringen av oppdrettsanlegg langs kysten, som flere steder er blitt til sjenanse for hyttefolk. Hytteforbundet skriver i beretningen at deltakelsen i Tekmar-konferansen i Trondheim i 2010 ”har gitt oss innpass i dette saksområdet, som berører mange hytteområder langs kysten”. Hvordan denne innsikten er brukt i konkrete saker blir imidlertid ikke utdypet.