Sparebankforeningen gjør en rekke undersøkelser av hvordan vi disponerer våre penger. Blant annet har de siden 1999 spurt nordmenn om hvor mye de har brukt til oppussing og modernisering av boligen eller fritidsboligen.
Svarene som gis i årets undersøkelse viser at vi aldri har brukt mer på oppussing, men vi har likevel ikke «tatt helt av» til tross for god økonomi hos mange.
– De årlige undersøkelsene viser at husholdningene bruker stadig større beløp når de skal pusse opp og modernisere. Men økningen er ikke så veldig mye større enn prisstigningen sammenlignet med i fjor. Så folk har ikke gått helt av skaftet når det gjelder investeringer i boligen, sier administrerende direktør Arne Hyttnes i Sparebankforeningen til NTB.
Stabilt
I fjor brukte vi i gjennomsnitt 101.000 kroner, mens i år har altså summen økt til 107.000, viser undersøkelsen som er gjennomført av Norstat for Sparebankforeningen.
Andelen husholdninger som sier at de pusser opp har ligget forholdsvis stabilt, mellom 25 og 30 prosent, siden den årlige kartleggingen startet.
– Vi investerer forholdsvis mye i vedlikehold av boligen, og det henger nok en del sammen med at norske husholdninger har lang tradisjon for å bruke mye penger på boligen sin. Siden de fleste har svært bra økonomi for tiden, er det naturlig at dette også gir seg utslag i at de investerer store beløp på oppussing og modernisering, mener Hyttnes.
Dessuten foretar mange husholdninger en større oppussing når de kjøper eller skifter bolig. Omsetningen av boliger er for tiden høy, og bidrar til å forklare det store omfanget av husholdningenes oppussing og modernisering.
Egne midler
Selv om det brukes store summer, er oppussingen i stor grad egenfinansiert. Andelen som bruker av egne midler har gått opp fra 76 prosent i fjor til 84 prosent i år. Det betyr at mange bruker oppsparte midler, løpende inntekt, arv eller gaver når de pusser opp.
26 prosent har lånefinansiert deler eller hele oppussingen. I gjennomsnitt er lånebeløpet på 144.000 kroner, og indikerer dermed at det er de mindre prosjektene hvor det brukes egne midler, mens banken må hjelpe til når de virkelig store oppussings- og moderniseringsprosjektene skal gjennomføres. (©NTB)

Foto: www.ifi.no