Tjøme-arkitekten Rune Breili har bygd seg enebolig på Tjøme. Siden tomten han bygger på ligger i et uregulert område, slipper han å bry seg med boplikt.

Breili, og flere med ham, kan i praksis bruke boligene sin som hytter. Eller boliger uten boplikt, som er karakteristikken som kommunen bruker for slike boliger. En rekke slike er akkurat nå under oppføring, blant annet på attraktive tomter på Hvasser.

Les også: Hus blir til hytter på Nøtterøy

Bygg bolig – få hytte

Det er bare å skaffe seg tomt i et uregulert område som er avsatt til boligbygging i kommuneplanen og bygge et hus her. Og vips så har du en hytte. Det er først ved salg, hvis boligen er tatt i bruk ved at tilflytting er meldt til folkeregisteret, det blir boplikt på eiendommen.

Venstres Monica Hofer Hagen har tatt et kraftig oppgjør med boplikten, som hun tok til orde for å avskaffe. Hofer Hagen mener at boplikten ikke fungerer i Tjøme kommune. Hun synes den slår svært urettferdig ut ved at den gjelder for noen som bygger hus i kommunen og ikke for andre – avhengig om de bygges i regulerte eller uregulerte områder.

Les også: Vil tillate hyttebygging på Tjøme

Får støtte

Nå får Hofer Hagen støtte av Rune Breili.

– Det er bare å se seg rundt, sier Breili.

Han står på terrassen på sin nye bolig sør på Hvasser og peker utover nabolaget, hvor det ligger en rekke boliger.

– De alle fleste av husene vi ser rundt oss her har, av forskjellige årsaker, ikke boplikt. Noen fordi de er bygd i uregulert område. Andre fordi det er eiendommer som er gått i arv. Det er mange årsaker til at man kan slippe boplikten. Det er mange smutthull i loven. Derfor er det bare å innse at boplikt ikke fungerer i denne kommunen.

– Men boplikten er jo innført for å bevare et levende bomiljø her på Hvasser?

– Å bevare bomiljøet blir brukt som et argument for å beholde boplikt i kommunen. Men like fullt bygges det en rekke boliger, også her på Hvasser, der eierne ikke har boplikt. Og hvis man er så opptatt av å bevare bomiljøet på Hvasser, hvorfor la de samme politikerne ned skolen her ute? Jeg bare spør, men det er jo en annen diskusjon, sier Breili.

Selv har han meldt flytting til sitt nye hus, som ligger med utsikt så langt øye kan se ut i Skagerrak.

– Det er ikke fordi jeg må, men fordi jeg har lyst til å bo her hele året, sier Rune Breili til Tønsbergs Blad.

Les også: Vil oppheve 35 år med byggeforbud

Best med boplikt

Høyres ordfører John Marthiniussen er i motsetning til flertallet av sine partifeller i kommunestyret, for at det fortsatt skal være boplikt på Tjøme.

– Jeg er fullstendig klar over at den kan slå litt urettferdig ut ved at enkelte som bygger ny bolig, slipper boplikten. Slik er regelverket. Men da snakker vi kun om et mindretall. Kutter vi ut boplikten, kan i praksis alle boliger på Tjøme selges som hytter. Det vil, etter min mening, ikke kommunen være tjent med, sier John Marthiniussen til Tønsbergs Blad.

Besøk Hytteavisens facebookside