De første hyttene i området ble bygd på slutten av 50-tallet. I dag er det 525 hytter i området, og de varierer i størrelse og standard etter byggeår. Tidligere har få av hyttene hatt vann og kloakk, men nå har grunneierne bestemt seg for å bygge kloakkrenseanlegg. I forrige uke startet gravingen for det som skal bli et trykkavløpssystem til 14 millioner. Etter planen skal de hytteeierne som ønsker det, kunne ta seg en dusj og trekke ned på do innen sommeren, skriver laagendalsposten.no

– Blefjell var et at de første områdene på Østlandet hvor det ble bygd hytter, og det er en utfordring nå med spredt beliggenhet og dårlig infrastruktur. Under 30 prosent av hyttene har vei, så det å legge ned kloakkledninger har vært en stor utfordring, sier Dag Åsmund Bilstad.

Bilstad er en av 11 grunneiere i hytteområdet på rundt 10.000 mål. Det er grunneierne selv som eier Blefjell vann- og avløpsselskap, BLEVA, som står bak prosjektet.
– Det er 20 år siden sist det ble forsøkt å lage et felles renseanlegg her, men da mislyktes det. Stadig flere har etterspurt vann og kloakk, og nå ble det stor nok deltakelse til å starte opp arbeidet. Vi ønsker at Blefjell skal henge med, men vi har sakket litt etter på grunn av lite utviklet infrastruktur og lav standard. Blefjell har nærhet til Oslo og er et flott utfartssted. Nå ønsker vi å ta igjen det markedet vi har mistet tidligere, skriver laagendalsposten.no


Hytteeierne selv er med på å finansiere prosjektet med rundt 100.000 kroner per hytte. BLEVA startet planleggingen sommeren 2005, og målet var at minimum 150 hytteeiere skulle melde seg på. Oppslutningen ble lavere enn forventet, men likevel vedtok BLEVA å satse på prosjektet og nå har eierne våknet.
– Det er en salig blanding av hyttetyper i området og det er generasjonsskifte på gang. Å få vann og kloakk er avgjørende for å få en fullverdig standard på hytta, sier Bilstad.

Innen høsten 2007 skal 110 hytter ha tilgang til vann og kloakk. Det betyr 20 prosent av hyttene i Borge-Blestua området. Neste fase for BLEVA starter samtidig. Da skal året 2008 planlegges i detalj. Flere hytteområder skal få tilbud om å koble seg på anlegget og en ny runde skal gjennomføres hos dem som sa nei forrige gang. Høyere standard på hyttene vil trolig også komme innbyggerne i Flesberg til gode med flere bruksdøgn og mer aktivitet i kommunen.
– Vi håper å skape positive ringvirkninger for hytteeiere og næringsdrivende i kommunen. Vi har nå satt i gang en ball som vil rulle i hvert fall i 15 år, skriver laagendalsposten.no

FOto: Ipec miljø