Foto: Privat

Trond pleier å være med hunden på morgenens luftetur rundt hytta paret har nord for Vestre Jakobselv i Finnmark. Men så hadde han et lite ærend inn. Det var da Eli så Zanto stikke av, helt ulikt sin vanlige adferd.

Skjermbilde 2020-08-20 kl
En sliten Zanto tilbake på sitt faste sted i hytta. Foto: Privat

Fryktet hunden var borte for alltid

- Jeg gikk vel om lag 2,5 mil den dagen. Gikk og gikk, og ropte og plystret, uten verken å se eller høre Zanto, forteller Trond Meland til avisa Sagat. Barna deres fikk spredt budskapet om savnede Zanto på Facebook, og etter hvert meldte en rekke personer seg på i letingen etter kongepuddelen. Droner ble også brukt i søket, men uten resultat.

Dagene gikk. Hundeeierne måtte ta inn over seg at hunden etter alt å dømme var forsvunnet - for alltid.

Twittermelding tente håp

Torsdag var det gått fire døgn etter forsvinningen. Om ettermiddagen samme dag kom en melding på Finnmark-politiets Twitter-konto om at en stor puddel var funnet ved Jolmavann.

– Det var hytteeiere ved Jolmavann som ropte etter sin egen hund som plutselig oppda­get en stor svart puddel. De bruk­te hundefløyte og vår Zanto kom raskt til denne hytta. Her skal den ha tatt turen rett inn i matskåla og deretter lagt seg ned for å sove, forteller en lettet Trond Meland til Sagat.

Takker for all hjelp

Meland fikk raskt ordnet skyss samt dispensasjon fra motorferd­selloven for å få hentet hunden hjem til deres egen hytte.

– Det var en utrolig lettelse, og vi bare stod og hoppet av glede, forteller paret som overfor avisa gir uttrykk for stor takknemlighet for det store engasjementet folk utvise i søket etter Zanto.

Det hører med til historien at Zanto var sliten, stiv og støl etter oppholdet i marka. De følgende dagene gikk med til søvn - avbrutt av tissepauser. Nå er den sammen med sine lykkelige eiere hjemme på Jessheim, hvor Melands har sitt hjem.