matHensikten med tilsynskampanjen i 2007 var å kontrollere at de sesongåpne serveringsstedene følger regelverket på matområdet. Særlig ble de hygieniske forholdene i kjøkkenet vektlagt. Det ble totalt ført tilsyn med 73 serveringssteder i Hedmark og Oppland. Samtlige kafeer og restauranter ble inspisert etter samme sjekkliste. Listen omfattet 23 kontrollpunkter som alle er viktige for å sikre trygg mat.

Det ble avdekket mange avvik knyttet til serveringsstedenes internkontroll. Det gjelder hovedsaklig uregelmessigheter med hensyn på generell kjøkkenhygiene og rutiner for renhold og orden. Fire av regionens vintersportssteder ble stengt på grunn av manglende håndvask, dårlig renhold og mangelfull kontroll med skadedyr. Ett omsetningsforbud ble gitt fordi matvarer ble oppbevart ved for høy temperatur.

God opplæring – et lederansvar
- Resultatene viser at mange virksomheter ikke har god nok styring med de interne rutinene som de er pålagt gjennom regelverket. Kampanjen avdekket at ledelsen ved flere sesongåpne serveringssteder ikke har tatt sitt ansvar for opplæring av medarbeiderne alvorlig nok, sier tilsynssjef Tor Odd Silset ved Mattilsynets regionkontor for Hedmark og Oppland.

En oversikt over virkemiddelbruken viser at det under tilsynskampanjen ble gitt 31 vedtak om retting av feil. 17 av disse var etterkommet innen satte frister. Manglende feilretting er senere fulgt opp av Mattilsynet.

Tilsynskampanje også i år
Tor Odd Silset ved Mattilsynets regionkontor for Hedmark og Oppland sier at med bakgrunn i det nedslående resultatet fra kampanjen i 2007 er det besluttet at de sesongåpne serveringsstedene på nytt vil bli inspisert av det lokale Mattilsynet i løpet av februar og mars 2008.

Last ned rapporten fra Mattilsynet i Hedmark og Oppland.