”Lite forteller mer om hva vi har blitt, hvor langt fra opphavet vi har kommet som nasjon, enn hva som har skjedd med hyttene og hyttekulturen. Nærmere en diagnose kommer ikke gamle Norge. For hver tilbakelagte høstferie blir den mer og mer åpenbar”, skriver Lars West Johnsen.

Småbåthavn der båtene før ble festet til ei fjellbjørk

Han viser til at vi i løpet av våren 2018 passerte en halv million fritidsboliger her til lands. På landsbasis ble antallet nybygde hytter mer enn doblet fra 1986 til 2006. I fjor ble det bygd mer enn dobbelt så mange hytter på det indre østlandet som det ble i år 2000. ”Det gror godt i Hytte-Norge”, konstaterer han og fortsetter:

”Moderne tider krever moderne løsninger. Strøm og WC og wifi. Hands up, full forståelse. Jeg har svelget unna markedsførernes innsalg av «ski in – ski out» og skamløsheten i å kalle noe som helst i den norske fjellheimen for «resort», men skvetter til når hyttene selges med tilgang til småbåthavn, slik de blir nå på vårt fjell. Og vi snakker ikke Kragerø, men Golsfjellet. Småbåthavn i et vann der det ikke er lov å ha mer enn 5 hesters motor. I et vann der båtene før bare er trukket på land og festa til ei fjellbjørk.”

Hvor skal det ende?

Størrelsen på hyttene har de siste årene krympet til under 100 kvadrat. Men det monner lite når antallet vokser med rekordfart og bunker med ferdig regulerte felt ligger klare på rådmennenes kontorer, mener han.

”Jeg unner alle muligheten til både eie hytte og oppleve fjellet. Spørsmålet er bare hvor det skal ende. Når er det fullt i fjellet? Når går antallet hytter og mennesker i anorakk ut over summen av trivsel – for både folk og dyr? Når må man asfaltere veiene? For ikke snakke om stiene”, spør Lars West Johnsen.

”Ola og Kari surfer videre på en historisk sukkertopp, godt hjulpet av rentenivå og statsbudsjett. Men hvor er motkreftene? Hvor er politikerne og rådmennene i hyttekommunene, de som skal regulere utbyggingen, sette fornuftige grenser? Og hvor er den tradisjonelt konservative grunneieren, forvalteren med evigheten som horisont?” undrer nyhetsredaktøren.