-På låven sitter nissen og venter, men det gjør stadig færre av våre kunder, de er tidlig ute. Den største kundestrømmen har vi tidlig i januar, sier daglig leder Grete Sexe i Novasol.

 De siste tre årene har januar vært den beste bookingmåneden for Novasol. I januar 2007 hadde denne formidleren av feriebolig tre ganger så stor omsetning som i mådenden før. Tendensen til tidlig bestilling er stigende.

 Bedre planleggere
Tyskerne er blant ferieboligformidlerens største kunder i Europa, og som gode planleggere er de svært tidlig ute med å bestille sommerhus.

- Vi nordmenn er ikke langt etter, stadig fler innser at de må være tidlig ute dersom de skal sikre seg godbitene, sier Sexe. Nordmenn leier for tiden flest ferieboliger i Danmark, Norge, Sverige, Italia og Frankrike. På hjemmebane holder vi oss mest til Aust- og Vest Agder. I løpet av januar 2007, booket nordmenn over 40 000 gjeste­døgn på feriehus via Novasol. Landene som ble booket opp først var Danmark, Norge og Italia. 
- Skal du sikre deg de beste feriehusene på de mest populære destinasjonene, lønner det seg å være tidlig ute. Mitt råd er å komme januar-rushet I for-kjøpet, sier Sexe. 
 


 Tidlig bestilling
Også reisebyråkjeden VIA Ferieverden opplever at nordmenn bestiller reisene sine tidligere enn før. 
- I tillegg til at folk har brent seg på å vente for lenge, er markedet for rimelige reiser snudd på hodet i løpet av de siste årene. Tidligere var det slik at flyselskapene og charteroperatørene la ut de rimeligste reisene kort tid før avreise, mens nå får man rimeligere reiser jo tidligere man bestiller, sier daglig leder Karin Arnesen i VIA Ferieverden. 


For de som ønsker å benytte fly til feriemålet kan det lønne seg å bestille bilettene allrede nå. Den nye flyplassen på Rygge i Østfold forventes å gi Gardermoen konkurranse, selv om trafikken fra den nye flyplassen ennå ikke har tatt av. Norwegian satser også på Rygge og har allerede lagt ut sine billetter for salg for lang tid fremover.

Populær boform

Novasol har opplevd en økning i utleie av feriehus til nordmenn på over 25 prosent fra i fjor. Totalt for bransjen er denne økningen på 9 prosent bare i Danmark. Ferieboligformidleren er Europas største utleier av ferieboliger, har salgskontorer i 13 land og samarbeid med et tusentalls reisebyråer. Gjennom disse leier selskapet ut over 21.000 ferieboliger i 21 europeiske land.