I en slik anledning måtte tomta også være av det mer spektakulære slaget, den råeste utsiktsplassen høyt i Nøstebølia i Uvdal. På en framskutt høyde kneiser nå hans 157 kvm store Soria Moria 1016 meter over havet. 

 
5C7A0392
Ved dette spisestuebordet inntas ethvert måltid med andakt og respekt. Det er nemlig satt sammen av to tykke planker, skåret til fra en over 7200 år gammel trestamme, som ble funnet godt konservert i en myr i Uvdal.

- Det finnes sikkert bedre planløsninger, men denne er i hvert fall det beste jeg kan bidra med, sier Prestegården idet han slår dørene opp til ”Fjellsola”. Også hyttas utvendige utforming er hans verk, men han har tatt med noen elementer fra byggestilen til sin estiske samarbeidspartner, Raiko. Estlenderen har årelang erfaring med bygging av laftehytter tilpasset norsk tradisjon.  Det er hans estiske kontakt som også har produsert og satt opp hytta. All innredning og «spetagulvet» har Prestegården stått for gjennom firmaet sitt Uvdal Snekkerverksted AS.

5C7A0329
- Da jeg skulle samle all min erfaring som hyttebygger i planleggingen av ”den ulitmate hytta”, gikk det opp for meg hvor markert våre behov og krav har endret seg på noen få år, sier Geir Prestegården.

Derfor stav-laft

Ideal-hytta er basert på stav-laft-prinsippet. Prestegården ville ha det typiske laftepreget med blant annet kraftige rundåser i taket og laft i gavlene. Fordelen med stavbaserte vegger er at de er lette å fullisolere. 

- Og for meg som møbelsnekker er det jo behagelig å slippe å ta i betraktning det siget du nesten alltid får i en ren laftehytte. Det er jo fort på 6-10 centimeter.

Storfamiliested

Overordnet har hyttebyggeren tatt utgangspunkt i det som er ”tidens melodi” – fritidsboligen som storfamiliens nye samlingssted. 

- Vi har sett tendensen gjennom mange år nå: Det er til hytta folk drar når storfamilien skal samles. Hjemmet, leiligheten eller eneboligen brukes i mindre grad til de sosiale sammenkomstene.

5C7A0378
Geir Prestegårdens møbelsnekkeri i Uvdal lager rundt 50 ”skreddersydde kjøkkeninnredninger” i året. Idealhytta i Nøstebølia er utstyrt med alt det familiens matlagingsentusiaster kan ønske seg.

Plass til 14

Store felles rom er derfor viktige. Allrommet består av kombinert kjøkken og spisestue, et raust samlingssted utstyrt med et herregårdsaktig kjøkken med frittstående øy og spisebord med plass til fjorten gjester.

5C7A0399 2
Bordplate laget av over 7000 år gammelt tømmer må vel sies å være ganske unikt.

Bord av en annen verden

Bordet forteller for øvrig en fantastisk historie i seg selv. 

- Det er skåret til av en fire meter lang stamme vi kom over i en myr vi krysset under bygging  av ny vei opp til toppen av Uvdal Skisenter.  Undersøkelser gjort ved universitetet i Trondheim fastslår at stammen har ligget i myra i 7200 år! Da gravemaskinføreren kom over den, var den helt trehvit rett innenfor de ytterste årringene forteller Prestegården. Fire timer senere var fargen grønn, og dagen etter var den grå. På grunn av denne raske forandringen, skjønte jeg at tømmeret var noe utenom det vanlige. 

 
5C7A0439
Originalt klestørkestativ.

To plankebredder

I snekkerverkstedet ble stammen steamet, saget opp i ca 75 mm tykke planker og tørket. Siden diameteren på stokken var 60 centimeter trengtes bare to plankebredder for å skape det helt unike spiesestuebordet. Av ”kapprestene” laget han salongbordet i salongen.

 
5C7A0459
Gjennom store gulv-til-tak-vinduer nyter hyttefolket storslått utsikt over hele Uvdal.

Prikken over i-en

Gjennom store gulv-til-tak-vinduer nyter hyttefolket storslått utsikt over hele Uvdal. Vindusflatene er brutt opp med skrå, vertikale ”sprosser”. Likeså er peisen plassert midt i synsfeltet, men er kraftig  nedskalert i forhold til det som ofte er vanlig i dagens hytter.

- Utsikt og peishygge er prikken over i-en. Salongen er orientert mot vinduer og utsikt, og da er det naturlig at peisen er en del av denne helheten. Men jeg har vært opptatt av at den ikke skal stjele for mye oppmerksomhet.

5C7A0489
Hyttenes hvite vinduskarmer er ofte svært framtredende ute i naturen. Derfor er denne hytta utstyrt med utelukkende sort vindusomramming.

Redusert visuell støy

Eksteriørmessig er dette en måte å redusere den visuelle støyen på, mener han. Inndelingen av vinduene virker dekorativt og bidrar til å skape en hyggelig atmosfære.

- Store panoramavinduer skjærer i øynene i et fjellandskap. Jeg har med forskjellige virkemidler forsøkt å dempe fadadeinntrykket. Dette er ett av dem. Et annet er mørke farger på ytterkledningen og sortlakkerte vindusrammer, for eksempel. Se bare for deg hvor forstyrrende hyttenes hvite vindusrammer og vindskier er i naturen.

5C7A0412
Ett av hyttas i alt sju soverom.

Hems og sju soverom

Med en romslig hems og sju soverom er det rikelig anledning til å trekke seg tilbake for å se tv, lese en bok, ta fram dataspill, hvile ut etter skituren eller simplethen sture. Første etasje inneholder fire soverom, andre to pluss ”prinsesserommet” – et lite intimt barnerom. Det blir 17 soveplasser av alt dette.

5C7A0421
Alle tomrom utnyttes. Skuffer under dobbeltsenger.

Endret smak, nye behov

Hyttefolks smak og behov har endret seg markert gjennom de årene Prestegården har levert møbler og innredning til hyttefolk.

- Tenk bare på utviklingen på utstyrsfronten. For ikke mange år siden var vi godt fornøyd med hvert vårt par langrennski og kanskje et par slalåmski. Og nå? Skiglade nordmenn har gjerne flere par ski både for klassisk og skøyting. For ikke å snakke om utstyret for alpinbakken, sier Prestegården.

Er det noe enhver hyttebygger derfor ikke må undervurdere så er det behovet for garderobe- og lagerplass, understreker han. Dette har han for sin egen del tatt ettertrykkelig høyde for da ”idealhytta” ble planlagt.

5C7A0444
Undervurder ikke behovet for garderobe- og lagerplass, formaner Prestegården.

Skotøy for alle grener

- Se bare for deg alle de parene med sko, skisko og annet fottøy, som en familie på fire-fem medlemmer skal ha garderobeplass for, legger han til. Entreen i ”Fjellsola” er derfor laget ekstra stor med rikelig skap- og skuffeplass for at alt tøy skal kunne ryddes bort. På garderobeskapenes motsatte side har han bygget en åpen garderobe, spesielt myntet på gjester, hvor yttertøy kan henges opp og sko hensettes.

 
5C7A0430
Badstua kommer til nytte når klær skal tørkes. Derfor har han laget et eget takarrangement til formålet.

Badstua=tørkestue

Den romslige ”smørebua” med eksklusiv smørebenk er kombinert med boligens tekniske rom. Vaskerommet ligger rett innenfor med alle fasiliteter og blant annet et solid vegghengt tørkestativ. Mye vått yttertøy ”produseres” på en lang dag i fjellet. Prestegården har tatt i betraktning at mange derfor også bruker badstua til klestørken og har laget en enkel takhengt ”ribbevegg” til formålet. Mange hakk bedre enn slakke klessnorer.

5C7A0468
110 kvadratmeter terrasse på tre fasadesider.

Alltid et lunt sted

Uteområdet er ikke uvesentlig for en hytteeier. Prestegården har designet hytta med 110 kvadratmeter terrasse på tre fasadesider. Med flere ”vinkler og kroker” vil her nesten alltid finnes et lunt oppholdssted; man må ta i betraktning at det sjelden er vindstille i fjellet. Rekkverket er i herdet glass, også et poeng siden utsikten er et stort pre ved denne hytta.

Artikkelen er tidligere publisert i HYTTELIV

5C7A0450
Gulvet er et såkalt spetagulv, som kjennetegnes ved at det er satt sammen av furuplank som følger stokkens naturlige avsmalning. Gulvet er først beiset, siden overflatebehandlet med Osmo gulvolje.
5C7A0467
Geir Prestegården har satt sitt preg på mange hundre - om ikke tusenvis - av hytter.