Illustrasjon: HBA Arkitekter

Kulehytta ble første gang presentert på Hyttemessen på Hellerudsletta i 2015. Arkitektenes modulbaserte tretopphytte er seks-sju kvadratmeter stor og kan monteres oppe i et egnet tre bare på et par dager. Arkitektene har nå henvendt seg til kommunen for å få vite hva som skal til for at hyttene kan bli byggeteknisk godkjent, skriver Gudbrandsdølen Dagningen. Hunderfossens eventuelle interesse er avhengig av at hyttene er godkjent for bruk. Tiden vil vise om den originale kulehytta blir å se i familieparken.

Var ikke meningen å lage

Den romskipsliknende gjenstanden hører absolutt hjemme ”i lufta”. Men tanken var  ikke å lage en ufo, forsikret arkitektene under lanseringen. Den runde formen ble først og fremst valgt fordi den er gunstig med tanke på at hytta skal være enkel å produsere og montere for hyttekjøperen. Arkitektene har nemlig rigget seg for at produksjonen av Playwood kan industrialiseres.

Hytteeieren som for eksempel trenger et anneks, kan ha løsningen her. Man trenger nødvendigvis ikke montere ”kule-hytta” i et tre heller. Den kan godt monteres på bakken, for eksempel som anneks eller lysthus.

Playwood-skaperne ser for seg en rekke andre anvendelsesområder. På lekeplasser og campingplasser bør den kunne bli et nyttig og attraktivt tilskudd. Det går også godt an å se for seg ufoen i bruk innendørs, for eksempel i kontorlandskap der den kan anvendes som grupperom, stillerom, skrivestue eller kollokvierom.

Sammensatt av moduler

Men den grunnleggende intensjonen er at hytta skal plasseres i naturen, kunne gi utsikt og et nytt perspektiv på omgivelsene.

Playwood-elementene bygges i finer, som er overflatebehandlet med vannfast Epoxy. En komplett hytte består av tolv båtformede moduler. Modulene kan være med eller uten vinduer. Én egen modul er laget for døråpningen. Vinduene er av plexiglass.

Her kan du lese arkitektenes presentasjon av Playwood

Heises oppover trestammen

- Monteringen starter på bakkeplan. Etter hvert som prosessen skrider fram, heises hytta oppover trestammen. I topp og bunn skrus elementene fast i en jernklave, en ring som omslutter trestammen. Også elementene skrus ettertrykkelig sammen. Slik blir hytta tett mot vær og vind. Hytta heises opp og festes omhyggelig med wirer som er forankret oppe i treet. Jernklavene oppe og nede sørger også for feste og stabilitet, forklarte de tre arkitektene under lanseringen i 2015.

Spesiallagede foringer mellom elementene sørger for at konstruksjonen er tett. En mansjett rundt stammen på toppen av konstruksjonen sørger for at regnvann ikke trenger inn i rommet.

PLAYWOOD-fakta

  • Modulbasert hytte for montering i trær.
  • 3,5 meter i diameter, 6-7 kvadratmeter.
  • Sitteplass til inntil fire personer, sengeplass for inntil to. Overkøye gir plass til flere. Full ståhøyde.
  • Består av tolv moduler laget i finér. Overflatebehandlet med Epoxy.
  • Monteres av to-tre personer på et par dager.
  • Enkel å montere og demontere.